Abonare la google news

Peste 16.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse! Au rămase nefolosite şi au expirat

Peste 16.000 de doze de vaccin al căror termen de valabilitate a expirat vor fi distruse. Acest lucru se întâmplă în Malawi, un mic stat din sud-estul Africii. Dozele de vaccin ce o să fie distruse aparțin AstraZeneca.

Potrivit spuselor ministrul sănătăţii din Malawi, dozele de vaccin au fost recepționate în urmă cu trei săptămâni și au rămas nefolosite. Se pare că populația este sceptică în fața vaccinului, mai ales când vine vorba despre cel produs de AstraZeneca. (CITEȘTE ȘI: DANEMARCA ESTE PRIMA ŢARĂ DIN UE CARE RENUNŢĂ DEFINITIV LA VACCINUL ASTRAZENECA)

„În Malawi, avem mulţi adulţi care rămân blocaţi în faza contemplativă şi care ar avea nevoie de un mic impuls pentru a se decide. Din nefericire, guvernul şi responsabilii din sănătate nu au făcut mare lucru pentru a combate ştirile false, zvonurile, mai ales cele despre AstraZeneca în Europa”, a declarat sociologul Innocent Komwa.

Doar 46% din dozele de vaccin au fost utilizate

Din lotul de 102.000 de doze trimise de Uniunea Africană (UA), în jur de 16.400 nu au fost folosite şi au expirat marţi, a precizat Charles Mwansambo. Din totalul de 530.000 de doze – toate de vaccin de la AstraZeneca – primite prin programul COVAX, guvernul indian şi UA, până acum au fost utilizate 46%. (VEZI ȘI: DECIZIE SURPRINZĂTOARE! JOHNSON&JOHNSON AMÂNĂ LIVRAREA VACCINULUI ANTI-COVID ÎN EUROPA)

De la debutul campaniei în martie, Malawi a vaccinat numai 300.000 de persoane din cele 11 milioane vizate, adică un obiectiv de 60% din populaţie.

Ne aşteptăm la vârfuri în următoarele 6-8 săptămâni. Ne vom afla într-o situaţie în care ar fi trebuit să putem utiliza aceste vaccinuri’, a declarat imunologul Gama Bandawe.

Citeste articolul pe Cancan