2 iunie 7:00 PM

Abonare la google news

Persoanele vaccinate care se infectează cu noile tulpini, îl pot transmite

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 care se infectează cu noile tulpini ale virusului îl pot transmite altora, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington din Statele Unite.

Persoanele vaccinate care se infectează cu noile tulpini ale COVID-19 îl pot transmite altora

Cercetătorii de la Universitatea Washington din Statele Unite au secvenţiat eşantioane de la 20 de angajaţi din domeniul Sănătăţii, care au continuat să ia virusul după ce au primit ambele doze fie de vaccin Pfizer, fie de cel Moderna, conform Telegraph, citat de Mediafax.

Potrivit studiului, toţi cei 20 au fost infectaţi cu variante cu potenţial ridicat care au condus al doilea val de COVID în multe părţi ale lumii – opt aveau varianta britanică, unul varianta sud-africană, 10 aveau una dintre cele două variante californiene şi unul avea varianta braziliană a virusului SARS-CoV-2.

Oamenii de ştiinţă au comparat apoi probele colectate din acest grup cu probele colectate de la 5.174 de persoane nevaccinate care au avut COVID. În timp ce toţi cei din grupul vaccinat aveau o variantă gravă, doar 67% din persoanele nevaccinate aveau. Studiul a arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate infectate cu SARS-CoV-2 aveau încărcături virale mari.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. În ce condiţii se administrează

Dr. Pavitra Roychoudhury, autoarea-coordonatoare a studiului, a declarat că „înţelegerea predominantă” este că, deşi ar avea loc cazuri de descoperire a vaccinului, acestea ar fi unele uşoare.

„Dar, spre deosebire de asta, ceea ce am văzut printre cele 20 de eşantioane ale noastre a fost că un număr dintre ele aveau de fapt încărcături virale destul de robuste. Acest lucru e îngrijorător în sensul că există cu siguranţă suficient virus pentru a îl putea secvenţia şi, probabil, ar putea exista suficient virus pentru a-l transmite mai departe”, a explicat dr. Pavitra.

Niciunul dintre cei 20 de pacienţi studiaţi nu a fost spitalizat şi nu se ştie dacă au transmis boala altora, a mai punctat dr. Roychoudhury.

Un studiu recent realizat de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate care au contractat boala sunt, de asemenea, susceptibile să fie infectate cu alte variante mai noi.

Potrivit datelor făcute publice la începutul săptămânii, la 30 aprilie au existat 10.262 de cazuri de infecţie post-vaccinare în rândul celor 101 milioane de persoane care au fost complet vaccinate. De asemenea, aproximativ 555 din aceste 10.000 de probe au fost secvenţiate, cercetătorii descoperind că 356 au fost identificate ca variante ce ridică îngrijorări. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost cu varianta britanică, 33% au fost cu una dintre cele două variante din California, 8% au fost cu varianta braziliană şi 4% au fost cu varianta sud-africană.

Dr. Roychoudhury a declarat că constatarea încărcăturilor virale ridicate a arătat că este important să se monitorizeze cazurile de descoperire şi a subliniat importanţa continuării autoizolării. Cu toate acestea, specialista arată că rezultatele studiului său nu au indicat faptul că vaccinurile actuale nu au fost eficiente.

„O mulţime de răspunsuri la anticorpi sunt destul de vagi. Vaccinurile nu sunt concepute pentru a fi foarte specifice, aşa că vor putea viza variantele noi ale virusului”, a spus ea.

Citeşte şi Un reputat medic din Timişoara vine cu o avertizare sumbră: „Se va mai vorbi încă 10-12 ani de coronavirus”

Citeste articolul pe RomaniaTV