Abonare la google news

Patru adolescenți, cercetaţi pentru vandalizarea statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

Patru adolescenţi sunt cercetaţi de Poliţie pentru vandalizarea statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, de sâmbătă, 5 iunie. 

Adolescenții de 16 și 17 ani sunt acuzați de distrugere.

Doi dintre ei sunt bănuiţi că ar fi scris pe soclul statuii „TRIANON 1920” şi ar fi desenat un steag roşu-alb-verde, iar ceilalţi doi că ar fi stat de pază, facilitând profanarea monumentului.

„În urma unor activităţi investigative, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigaţii Criminale au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, bănuiţi de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, iar doi dintre aceştia ar fi vopsit şi inscripţionat părţi ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalţi doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinşi. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere” , au precizat reprezentanţii IJP Covasna, într-un comunicat de presă.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la o zi după ce aproape 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe ale ţării, au sărbătorit în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Conducerea Prefecturii Covasna condamnă vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Prefectul judeţului, Raduly Istvan, menţionează într-un comunicat de presă că a solicitat Poliţiei „să-şi facă datoria şi să aducă cât mai repede făptaşii în faţa justiţiei”.

„Chiar înainte de 4 iunie (când s-au împlinit 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon – n.r.) am cerut tuturor părţilor să se abţină de la acţiuni care ar putea tulbura pacea socială. Sunt dezamăgit de faptul că există provocatori care nu sunt interesaţi de coexistenţa paşnică, ci lucrează pentru a învrăjbi oamenii. Noi, cei care trăim aici, trebuie să ne respectăm reciproc şi să nu lăsăm loc pentru divergenţe. Nu avem nevoie de tensiuni sociale, cu toţii ne dorim locuri de muncă sigure şi un viitor mai bun. Nu ştim încă cine a comis-o, dacă a fost un act nesăbuit, o provocare sau o diversiune. Solicit poliţiei să-şi facă datoria şi să aducă cât mai repede făptaşii în faţa justiţiei”, a declarat prefectul Raduly Istvan.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna a anunţat vineri seară că a demarat cercetările pentru identificarea persoanelor care au profanat statuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat

Deputatul Silviu Vexler, reprezentatul mininorității evreiești în Parlament, a anunțat pe Facebook că cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat.

Vandalizarea cimitirului evreiesc din Ploiești a fost semnalată de deputatul Vexler pe contul său.

Citeste articolul pe Gandul