Parlamentul canadian a recunoscut „genocidul” Chinei împotriva minorității musulmane a uigurilor din regiunea Xinjiang

  • Canada a adoptat o moțiune prin care acuză China de genocid.
  • Parlamentul canadian califică drept „genocid” tratamentul aplicat de regimul comunist de la Beijing minorității musulmane a uigurilor din regiunea Xinjiang.

Parlamentul din Canada a adoptat, luni, în unanimitate, o rezoluție prin care califică drept „genocid” tratamentul aplicat de regimul comunist de la Beijing minorității musulmane a uigurilor din regiunea Xinjiang. Astfel, premierul Justin Trudeau și guvernul său sunt forțați să ia atitudine față de China, potrivit CNN.

Moțiunea introdusă de Partidul Conservator a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”. Moțiunea recunoaşte că „uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului”.

Citeste si:  Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Parlamentul European a aprobat astăzi, o audiere extraordinară a CEO Pfizer, Moderna si AstraZeneca”

Nu de puține ori, organizațiile pentru drepturile omului au acuzat guvernul de la Beijing că nu i-au lăsat pe uiguri să-și exprime credința în libertate, dar și alte libertăți individuale. Deputații canadieni deputaţii au subliniat „îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, „munca forţată” şi „distrugerea siturilor culturale” pe care le suportă această minoritate musulmană din Xinjiang.

Mai mult, a mai fost adoptat un amendament la moțiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care „genocidul” continuă.

Citeste si:  Scandal în Parlamentul de la Chișinău. Deputații, la un pas de bătaie. Sute de oameni s-au adunat la protest

Ținuți în lagăre sau în centre de pregătire profesională

Experții cred că, în prezent, peste un milion de uiguri sunt închiși în lagărele de reeducare politică, informație pe care China o neagă cu vehemență.

Guvernul de la Beijing susține că aceste lagăre sunt, de fapt, centre de pregătire profesională menite să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor. Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un genocid”, a declarat liderul lor, Erin O’Toole.

Citeste si:  Cum digitalizăm justiţia? Tehnologia actuală este din anii 2006-2008

„Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid”, a reacţionat într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau. La rându-i, și premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut vineri că „au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Sursa: AlephNews

 3 total views