26 mai 1:12 PM

Abonare la google news

Părinții jurnalistului Roman Protasevici, arestat în Belarus, lansează un apel disperat: „Vă implorăm să-l salvați! Altfel va muri acolo”

Părinții lui Roman Protasevici lansează un apel internațional pentru eliberarea jurnalistului reținut în Belarus. Președintele american Joe Biden a anunțat că pregătește sancțiuni pentru regimul lui Alexandr Lukașenko, fără să ofere detalii suplimentare.

Natalia Protasevici, mama lui Roman, a declarat, pentru AFP, citat de The Guardian: „Vă rog, vă implor să-l salvați.

Este jurnalist, este un copil singur la părinți… vă rog… Vă implor pentru ajutor. Salvați-l. Îl vor ucide acolo”

Familia Protasevici locuiește în Polonia și tatăl lui Roman, Dimitri, lansează un apel similar.

„Avocatul a încercat să ia legătura cu el, azi, dar a fost refuzată, nu l-a putut vedea. Nu știm dacă mai este acolo, care este starea lui, cum se simte.

Autoritățile ne torturează și prin omisiunea informațiilor cu privire cei dragi”, a declarat fostul soldat.

Lukașenko a comandat personal deturnarea zborului civil

Președintele belarus Lukașenko a autorizat personal deturnarea unui avion civil Ryanair, care circula pe ruta Grecia-Lituania, pentru a-l aresta pe Protasevici, în vârstă de 26 de ani. Miercuri, Lukașenko se va adresa Parlamentului, cu privire la incidentul care a pus și mai multe paie pe foc în relația regimului totalitar cu Occidentul.

Oprirea forțată a aeronavei în care se afla Protasevici a fost aspru criticată de comunitatea internațională, care promite că va sancționa Belarusul.

Președintele american Joe Biden a vorbit despre sancțiuni, dar nu a detaliat.

Marți seara, în mediul online a apărut un clip cu iubita lui Protasevici, Sofia Sapega, arestată, la rândul ei, de autoritățile belaruse. Tânăra a citit un text „memorat”, fiind vizibil stresată și a recunoscut că a publicat informații despre unii oficiali din poliția belarusă.

Sapega ar putea fi încarcerată în Belarus și avocatul ei, Alexander Filanovici, a declarat, pentru BBC, că femeia a fost reținută în centrele de detenție KGB, timp de două luni, ca „măsură preventivă”.

Mama lui Sapega, Anna Dudici, a declarat, pentru Reuters, că fiica ei nu se amestecă în politică. „Sper într-un miracol, deoarece fiica mea nu este vinovată de nimic. Pur și simplu a fost într-un loc nepotrivit la momentul nepotrivit”.

Reacții după arestarea lui Protasevici

Emmanuel Macron: „Sancțiuni suplimentare? Vor fi suficiente? Nu pot spune. Caracterul inacceptabil al faptelor petrecute justifică sancțiunile”.

Angela Merkel, despre clipul video cu Protasevici: „Îngrijorător și șocant. O să folosim toate canalele pentru a-l elibera”.

Mai dur a fost președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a cerut Marii Britanii să împiedice canalizarea banilor corupți din Londra către Belarus.

Dimitri Protasevici a declarat că fiul său părea foarte tensionat, în clipul video cu „mărturisirea” și i-ar fi lipsit mai mulți dinți. Mai mult, acesta ar fi prezentat vânătăi pe față și gât. „Clipul a fost cu siguranță regizat. A fost făcut sub presiune, nu trebuie crezut. Măcar este în viață”, a spus tatăl bloggerului.

Familia Protasevici, hărțuită în Belarus, s-a mutat în Polonia

Părinții lui Protasevici s-au mutat în Polonia în urmă cu opt luni, după ce au fost hărțuiți, în timpul unei acțiuni în forță pentru oprirea protestelor populare, care au urmat după alegerile prezidențiale din august 2020. Aceștia au spus că fiul lor s-a simțit în siguranță în UE, în Polonia și Lituania.

Dimitri Protasevici a salutat modul de acțiune al liderilor UE, spunând că acest lucru va schimba „radical” situația. „Cred că vor ajuta la eliberarea fiului meu”, a spus tatăl lui Roman.

Roman Protasevici s-a născut la un an de la instaurarea la puterea a lui Lukașenko (1994) și a devenit jurnalist de investigație, activist convins. „Este un luptător pentru dreptate”, a precizat mama sa.

Acesteia nu îi vine încă să creadă că Lukașenko a comandat un avion de vânătoare ca să deturneze avionul în care se afla fiul ei. „Au trimis un avion militar după un tânăr. E un act de terorism. Nu îl poți numi altfel. E ținut ostatic. E un act de răzbunare”, a spus ea.

„Fiul meu, acest tânăr, nu a vrut decât să spună adevărul despre situația din țară. Nu a făcut nimic greșit”, a încheiat mama lui Protasevici.

Citeste articolul pe Gandul