Abonare la google news

Organizatorii de concerte susțin că au primit „o lecție dură” și „cea mai mare palmă din ultimul an”: Am văzut la televizor un pelerinaj cu 50.000 de participanți și meciuri de fotbal cu tribune pline, în timp ce sectorul cultural are parte de un regulament strict

Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale (AROC) a transmis, luni, că manifestările care au avut loc în acest weekend, mai precis pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și primele meciuri din acest an cu spectatori, reprezintă „o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard” și cum este aplicat acesta de către autorități în România și solicită să poată organiza concerte și evenimente culturale.

„Sectorul cultural a primit cea mai mare palmă din ultimul an, noi toți fiind puși în situația de a vedea la televizor desfășurarea unui pelerinaj cu 50.000 de participanți, practic mai mare decât majoritatea evenimentelor culturale din țară, sau meciuri de fotbal, cu tribune pline, în timp ce autoritățile se mândresc cu buna desfășurare a acestora. Asta în contextul în care sectorul cultural are parte în continuare de un regulament strict, dificil de implementat, ambiguu și care nu asigură predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an de zile”, precizează un comunicat de presă al AROC.

AROC amintește că, încă de anul trecut, a fost activă în a sprijini autoritățile pentru a găsi „cele mai bune și sigure soluții” pentru repornirea evenimentelor și a altor activități culturale.

„Fiecare propunere făcută de noi a ținut cont nu doar de nevoile și de interesele organizatorilor, dar în primul rând de siguranța participanților și de metode de implementare sigure, menite să minimizeze orice risc și să ofere un cadru predictibil tuturor celor care își doresc să organizeze evenimente în România. AROC a participat la toate dezbaterile publice organizate de autorități cu privire la sectorul cultural (atât pentru scheme de ajutor, cât și pentru planul de redeschidere), a avut membri activi care au discutat constant cu reprezentanți ai guvernului, a realizat un sondaj cu privire la percepția publicului privind redeschiderea evenimentelor (…)”, mai precizează sursa citată.

Organizatorii de evenimente susțin că marea majoritate a acțiunilor a fost ignorată, deși acestea ar fi fost agreate cu INSP și ceilalți participanți în grupul de lucru.

„E deosebit de umilitor să tot ieși public și să-ți ceri drepturile și să te compari cu alții, mai ales când nimeni nu pare să te asculte sau să încerce măcar să-ți înțeleagă punctul de vedere. Mențiunile noastre referitor la evenimentele sus menționate nu sunt menite să critice acțiunile efective, ci să exemplifice dublul standard pe care-l vedem cu ochiul liber. Cum se justifică din punct de vedere medical desfășurarea unor evenimente religioase sau sportive cu atâția participanți, dar limitarea activităților sectorului cultural la capacități de 500 de oameni? Cum se justifică din punct de vedere economic discriminarea sectorului cultural și distrugerea sistematică a antreprenoriatului din acest domeniu? Trăim într-o operă de Kafka din care nu știm cum să mai ieșim”, mai transmit reprezentanții AROC.

Aceștia solicită redeschiderea evenimentelor culturale.

„Dacă s-au putut organiza evenimente precum pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, sau meciuri de fotbal cu suporteri în tribune, considerăm că toată lumea poate fi de acord că și evenimentele culturale organizate după norme dovedite științific că reduc spre zero riscurile ar trebui redeschise imediat”, precizează AROC.

Citește și: 

Directorul de comunicare de la Untold acuză autoritățile de dublă măsură: Permit pelerinaje cu zeci de mii de oameni, dar nu sunt de acord cu festivaluri de muzică

Sursa foto: Pexels


Citeste articolul pe G4Media