vineri 21 ianuarie 4:28 PM

Abonare la google news

Oamenii din Vrancea, speriați de căutătorii de trufe care se vând și cu 3.000 de euro/kg: „M-am trezit cu o invazie de mașini”


Trufele, considerate alimente „de lux”, se găsesc și în pădurile de foioase din România. Un soi superior de trufe costă 3.000 de euro kilogramul. Totuși, cei care scotocesc după ele, intră pe proprietățile oamenilor și lasă în urma lor gropi. Este cazul localnicilor din Gura Caliței, din județul Vrancea, care spun că sunt depășiți de situație.


Localnic: Vin noaptea, vin ziua și noaptea cu lanternele, umblă pe aici, îi vezi prin pădure cu lanterne și cu câinii după ei, cu toate.

Localnicii din Gura Caliței spun că sunt din ce în ce mai speriați de prezența căutătorilor de trufe din zonă. Oamenii sunt reținuți atunci când vorbesc despre cei care le încalcă proprietățile în căutarea ciupercilor atât de apreciate.

Localnic: Când îi vedem cu săbiile alea, cu toate alea pe la brâu. Ne e frică de ei, nu? Par, așa, fioroși…

Localnic: Mulți, mulți. Mașini, peste 30 de mașini pe zi, 40 de mașini.

Gică Grosu, primar Gura Caliței: În anul anterior, 2021, m-am trezit cu o invazie de 20-30 de mașini, într-o singură zi, care au intrat pe proprietăți.

Edilul comunei spune că a primit sesizări din partea localnicilor.

Gică Grosu, primar Gura Caliței: Nu am ce măsură să iau. Ei spuneau că au autorizații, dar nu prezentau autorizația.

Cei mai mulți căutători de trufe care ajung în comuna din Vrancea sunt din Bacău, Neamț și Galați.

Gică Grosu, primar Gura Caliței: Intră pe teren fără autorizație de la oameni, sapă cu câini, cu trei, patru câini, intră în localitate, dă drumul la câini pe stradă, noaptea, la 11, speriau populația care era în comună.

Amenzile pentru încălcarea legii privind „diamantele pământului” ajung chiar și la 7.000 de lei.

Un kilogram de trufe albe costă aproximativ 3.000 de euro.

Costel Vânătoru, cerecetător: S-au băgat să facă această treabă de recoltare și nespecialiștii, oameni care nu sunt pregătiți și care nu fac decât să distrugă aceste areale, aceste habitate, unde ele, sigur, se dezvoltau și s-au format de-a lungul timpului.

Recoltarea se face cu cel mult doi câini, special dresați pentru identificarea trufelor.

Dr. Lionel Zosmer, președinte Club Federal Chinologic Buzău: Tot felul de rase de vânătoare, dar specializați pentru trufe, adică să nu strice ciuperca, să nu mânânce, să nu înceapă jocul cu ea, deci să aducă ciuperca intactă.

Trufele se folosesc în multe bucătării pentru preparate speciale.

Iuranda Kirschner, administrator restaurant: Trufa, în afară de faptul că este o ciupercă, este mai mult un condiment. Cel mai simplu preparat este o omletă cu ou de țară și un pic de trufă rasă, și ia savoarea, sau paste de casă făcute cu trufe.

Amenzile pentru încălcarea legii privind „diamantele pământului” ajung chiar și la 7.000 de lei.

Editor : Liviu Cojan


Digi24.ro