2 iunie 1:18 PM

Abonare la google news

O singură sub-linie genetică a variantei Delta a coronavirusului este „îngrijorătoare”, potrivit OMS

O singură sub-linie genetică a variantei Delta, tulpina coronavirusului depistată pentru prima dată în India, este „îngrijorătoare”, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Este vorba despre linia genetică B.1.617.2, care a fost confirmată la 19 cazuri din România, în București și 3 județe.

Varianta B.1.617, denumită Delta şi considerată potenţial responsabilă pentru recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins în peste 50 de ţări prin intermediul a trei sub-linii genetice diferite. OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat marţi că doar o sub-linie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sub-linii”, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor îngrijorătoare, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecţie suficientă împotriva lor.

Această variantă a fost confirmată și în România.

19 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 au fost depistate în București și 3 județe, anunța în 27 mai Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Instituția preciza că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România:

– 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni;

– 1 caz provine dintr-un focar familial din București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu B.1.617.2; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;

– 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din județul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu B.1.617.2), din care 4 angajati și 1 caz secundar, familial;

– 1 caz este cetățean indian, domiciliat în județul Ilfov, dar care a sosit în România în luna martie;

– 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni, județul Ilfov: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar).

INSP preciza că nu a fost înregistrat niciun deces.

Luni, OMS a anunţat că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor ştiinţifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma şi Delta – cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India. Această iniţiativă doreşte mai ales evitarea unor denumiri „stigmatizante şi discriminatorii” pentru ţările şi teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

„Continuăm să observăm o transmisibilitate în creştere netă şi un număr tot mai mare de ţări care semnalează recrudescenţe asociate acestei variante”, notează OMS, care consideră „prioritară” realizarea „unor studii noi” asupra impactului generat de varianta Delta.

O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta, a anunţat marţi Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

„Ştim că B.1.617.2, o sub-linie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, a adăugat ea.

În schimb, sub-linia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria „variantelor de interes” şi a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sub-linie nu mai este considerată interesantă de către OMS şi nu a primit o literă grecească din cauza frecvenţei sale de apariţie relativ scăzută.

În 26 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a inclus sub-linia genetică B.1.617.2 a coronavirusului care a fost detectată și în România între „variantele care determină îngrijorare”.

Sursa foto: gov.uk


Citeste articolul pe G4Media