Abonare la google news

O nouă tulpină SARS COV 2 în Brazilia?

Cercetătorii brazilieni au descoperit noua variantă într-un context în care sistemul sanitar naţional se află în prag de colaps din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de infectare cu varianta P.1 care a apărut în nordul statului brazilian Amazonas în noiembrie 2020.
Un studiu realizat în 39 de municipalităţi din cinci state braziliene „a condus la identificarea unei posibile noi variante a SARS-CoV-2 provenind din varianta B.1.1.33 aflată în circulaţie anterior în Brazilia”, a declarat laboratorul într-un comunicat emis vineri.
Această cea mai nouă variantă conţine o mutaţie ce ar putea „complica planificarea noilor strategii de control a COVID-19”, a atras atenţia laboratorul.
Rezultatele studiului au fost raportate în baza de date internaţională a genomului coronavirusului GISAID.
„Necesitatea tot mai mare de supraveghere genomică eficientă, pentru a putea identifica din pripă potenţialele mutaţii virale, este evidentă, contribuind astfel la îmbunătăţirea vaccinurilor actuale împotriva COVID-19”, a subliniat laboratorul. De la începutul pandemiei, Brazilia a raportat 11.363.380 de cazuri de COVID-19, cu 275.105 decese.

Citeste si:  Noua tulpină din Marea Britanie se răspândește rapid. Franța anunță că a depistat primul caz pe teritoriul său

În România au fost înregistrate recent primele două cazuri de îmbolnăvire cu tulpina braziliană P.1. Coordonatorul Secției COVID de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara atrăgea atenția că, la un moment dat, vaccinurile folosite acum să nu mai fie eficiente pentru noile tulpini cum este cea braziliană. “Este o tulpină care se pare că este mai patogenă, ceea ce face ca formele de boală să fie mai severe. Asociat cu numărul mare de cazuri și din cauza tulpinii britanice, există riscul ca sistemul nostru de sănătate să fie pus sub o asemenea presiune încât să nu mai facă față. Mai este un risc ca vaccinurile pe care noi le recomandăm, la un moment aceste tulpini să devină rezistente iar vaccinul să nu aibă efectul scontat”, spunes medicul Virgil Musta.

Citeste si:  Țările din America Latină încep vaccinarea în masă. Brazilia, devastată de coronavirus, mai așteaptă

 

Citeste articolul pe RFI

 10 total views