Abonare la google news

O echipă de arheologi condusă de un român a descoperit în Egipt ruinele unei așezări monahale creștine din secolul al V-lea d.Hr

  • În nisipul deșertului egiptean arheologii au descoperit biserici și chilii din secolul al V-lea d.Hr.
  • Arheologul Victor Ghica și echipa sa au adus la lumină ruinele a trei biserici și ale chiliilor unei așezări monahale.
  • Vestigiile au inscripții și pasaje biblice în limba greacă și dovedesc existența unor comunități monahale în pustiul egiptean încă din sec. al IV-lea.

O echipă arheologică franco-norvegiană a descoperit noi ruine creștine în deșertul vestic al Egiptului, aducând dovezi și date importante despre viața monahală din regiune în secolul al V-lea d.Hr., informează The Guardian.

Citeste si:  Cercetătorii turci susțin că au descoperit un spray nazal care ucide coronavirusul într-un minut: Uciderea virusului într-un timp scurt înseamnă prevenirea intrării acestuia în celule și reducerea numărului de viruși din organism

„În timpul celei de-a treia campanii de săpături la situl Tal Ganoub Qasr al-Agouz din oaza Bahariya, misiunea franco-norvegiană a descoperit mai multe clădiri din bazalt, unele săpate în piatră, iar altele, făcute din cărămizi”, se arată într-un comunicat de sâmbătă al Ministerului Egiptean al Antichităților.

Complexul este format din „șase sectoare, care cuprind ruinele a trei biserici și ale chiliilor călugărilor”, iar pe zidurile clădirilor se află „inscripții și simboluri cu conotații copte”, a declarat Osama Talaat, directorul Departamentului ministerial al Antichităților Islamice, Copte și Evreiești.

Conducătorul misiunii, Victor Ghica, a declarat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri și o biserică săpate în piatră”.

Citeste si:  Județul în care orbii au permis de conducere și mașini de lux. Câți locuitori au certificat de handicap

Zidurile bisericii sunt ornate cu „inscripții religioase” și pasaje biblice în limba greacă, care dau mărturie despre „specificul vieții monahale din regiune”, a spus Ghica.

Descoperirile acestea sunt o dovadă clară a faptului că în acea zonă existau comunități monahale încă din secolul al V-lea d.Hr., a adăugat arheologul român.

Situl izolat, situat în deșertul aflat în sud-vestul capitalei, Cairo, a fost ocupat între secolele al IV-lea și al VIII-lea, iar perioada de înflorire a comunității de acolo a fost atinsă probabil în jurul secolelor al V-lea și al VI-lea, potrivit Institutului francez de arheologie orientală, responsabil cu misiunea.

Citeste si:  Înmormântare cu durere! Gabi Luncă, REGINA MUZICII LĂUTĂREȘTI, condusă pe ultimul drum

Descoperirile arheologice majore realizate în Egipt în ultimele luni reprezintă pentru guvernul egiptean o îmbogățire a tezaurului cultural și totodată o speranță a stimulării turismului, un sector important al economiei țării, care a suferit multe pierderi începând cu revoltele din 2011, prin care a fost îndepărtat de la putere preşedintele Hosni Mubarak, până astăzi, când a fost sever afectat de pandemia de coronavirus.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Citeste articolul pe AlephNews

 17 total views