Abonare la google news

Noua tulpină de coronavirus mult mai contagioasă, din Marea Britanie, a fost depistată la Suceava

O bărbat în vârstă de 39 de ani, care a călătorit recent în Anglia, este infectat cu noua tulpină a coronavirusului care este mult mai contagioasă, anunță Universitatea „Ștefan cel Mare”, unde a fost realizată secvențierea virusului. Informația a fost confirmată și de ministerul Sănătății, care a anunțat că „DSP Suceava a trimis o probă pentru secvențiere și la Institutul Cantacuzino”.

Noua tulpină COVID-19, depistată la Suceava

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Într-un comunicat de presă transmis de universitatea din Suceava, tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară.

Dintre mutaţiile observate, prezintă o importanţă deosebită mutaţia N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de ataşarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutaţia del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Şi acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulaţii a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, transmite Ministerul Sănătății.

„Proba biologică a fost recoltată la Spitalul județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie”, declarat prorectorul Univestității Ștefan cel Mare, Mihai Dimian, într-un comunicat.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologica în urma careia au rezultat 4 contacti direcți care se afla în carantină, sub supraveghere, mai transmite instituția.

Noua tulpină de COVID-19

Până acum, trei români au fost confirmați cu noua tulpină a coronavirusului. Doi pacienți au fost confirmați vineri, 22 ianuarie, în București. Anterior, pe 8 ianuarie a fost confirmată o femeie din Giurgiu. Niciuna dintre cele trei persoane nu călătorise însă în străinătate.

Sursa: Gandul