Abonare la google news

Noi schimbări în programa Bacalaureatului. Ce se întâmplă cu probele de competențe lingvistice și digitale

  • Evaluarea mai multor competențe se va face prin echivalare, nu prin examene
  • Proiectul Ministerului urmează să se aplice pentru elevii de clasa a XII-a
  • Elevii vor primi calificative, pe baza mediilor din timpul liceului

Anul acesta, elevii de clasa a XII-a nu vor mai susține probele de competențe la Bacalaureat. Evaluările competențelor la limba română, limba maternă, competențe digitale și limba străină se vor face prin echivalare, conform unui proiect al Ministerului Educației.

Cum se va face echivalarea

Echivalarea competențelor se face pe baza mediei aritmetice a celor patru ani, împărțită la numărul anilor de liceu. La limba română și la competențele digitale se punctează calificativele de la 5 la 10.

Pentru limba stăină calificativele sunt notate cu A1 pentru media cuprinsă intre 5.99, A2, B1, B2 se termină cu media cuprinsă între 8,50 și 10. Până acum, probele de competențe puteau fi echivalate doar dacă elevul prezenta o diplomă recunoscută international, dobândită în timpul liceului.

Dacă în timpul liceului elevii care obțineau diploma Cambrige pentru engleză sau Delph pentru franceză, nu mai erau nevoiți să se prezinte la probele de Bacalaureat și aveau din start un punctaj maxim. Acum, elevilor nu le rămâne decât să se folosească de aceste diplome pe viitor.

la probele de bac pentru limbă străină nu te mai prezentai și luai din start punctaj maxim. Acum nu le râmâne decât elevilor să se folosească de aceste diplome pe viitor.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Citeste articolul pe AlephNews