Abonare la google news

Noi restricțiile anunțate de autorități. Carantina de noapte va fi de la ora 20.00

Potrivit hotărârii adoptate circulația va fi restricționată de la ora 20.00, față de ora 22.00, cât este acum, iar magazinele vor fi închise de la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile în care rata de infectare este peste 4. În localitățile în care indicele depășește 7,5 aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii. De asemenea, vor fi închise sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4.

În același document adoptat de Guvern este prevăzut că în noaptea de Paște circulația va fi permisă în intervalul 20.00 – 02.00, pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Înviere. Măsurile sunt valabile atât pentru Paștele catolic, cât și pentru cel ortodox.

Înaintea ședinței de guvern s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU), care a propus noile restricții, iar acestea au fost adoptate de către Executiv.

„Azi am luat câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. Aceste decizii au fost adoptate prin HG. Am adoptat și măsuri pentru mediul de afaceri, de fapt prelungirea unor măsuri. Se prelungește facilitatea pentru HoReCa, cu 90 de zile, facilități fiscale pentru contribuabili. Aministia fiscală pentru contribuabili. Eșalonarea simplificată la plată. Am alocat sumele necesare pentru plata minerilor aflați în greva foamei la Suceava.

Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către R. Moldova. Despre campania de vaccinare: La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial. Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid. Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm”, a declarat Florin Cîțu.

„Acolo unde incidența / rate de infectare este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00. Acticitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18.00. Revenirea asupra măsurilor, când rata de infectare scade sub 3,5. Dacă incidența depășește 7,5, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii. Sâmbătă și duminică (26,27 martie) se va permite circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Pesah.

În noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic. Nici pentru Paștele ortodox, 1/2 mai, nu vor fi limitări, dar nu vor apărea aceste modificări în HG pentru că această hotărâre e valabilă până în 14 aprilie. Se suspendă activitatea în sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4, se reia activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie. A fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă”, a declarat Raed Arafat.

„Pentru operatorii economici care încalcă restricțiile se va închide sediul principal sau secundar pentru 15 sau 30 de zile. Aplicarea acestei sancțiuni se va materializa prin afișarea în prima fază în sediul principal a anunțului că activitatea este suspendată. Dacă acestea continuă să își desfășoare activitatea, se va aplica sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor poate fi faptă penală. Vom stabili și instituțiile chemate să aplice aceste prevederi. Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial și să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei”, a declarat Lucian Bode.

„Va fi tot la 14 zile, dar aceste 14 zile se calculează din a treia zi în urmă la testare. Diferența nu este fenomenală, este una care întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri. În acestă săptămână diferența (pentru introducerea numărului de teste) este undeva la 2 zile”, a declarat Vlad Voiculescu.

Citeste articolul pe BZI