Abonare la google news

NOAPTEA MUZEELOR 2021. Când va avea loc și ce muzee pot fi vizitate

Noaptea Muzeelor 2021, eveniment desfășurat anual în țara noastră, va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național.

Noaptea Muzeelor 2021, ediția a 17-a, se va desfășura pe 12 iunie în toată țara. Vor avea loc expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive. De asemenea, cei care nu pot participa fizic pot participa la evenimente online.

Ediția de anul acesta se va ține numai până la ora 00. În premieră, vor fi expoziţii la Muzeul Pandemiei şi la Muzeul Colectivizării.

De Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate 185 de spații culturale din 72 de localități din 37 de județe ale țării. Din acestea, 43 de puncte culturale sunt în București.

Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

Noaptea Muzeelor 2021. Cu ce vine nou ediția din acest an

În premieră, expoziţia „Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent şi Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.

„De la Comana la Iaşi, de la Bucureşti la Aiud şi de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediţia Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colţurile ţării şi este foarte efervescentă, creativă şi incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată ţara şi ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul şi comunităţile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european. În România, organizatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR).

Anul trecut, în contextul pandemiei COVID-19, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Găsiți AICI muzeele participante și toate evenimentele incluse în Noaptea Muzeelor 2021.

 

Citeste articolul pe RomaniaTV