marți 19 octombrie 6:30 PM

Abonare la google news

Nicolas Sarkozy, audiat ca martor într-un proces privind sondaje suprafacturate. De ce nu poate fi condamnat fostul președinte

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marţi audierea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în procesul sondajelor suprafacturate, comandate de Palatul Elysée în timpul mandatului său prezidențial de cinci ani. Sarkozy nu este urmărit ca pârât în acest dosar, pentru că dispune de imunitate prezidenţială pentru actele comise în timpul mandatului.


Citat la proces de asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor, fostul preşedinte francez din perioada 2007-2012 indicase într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenţionează să vină la audieri.

Tribunalul totuşi a „ordonat ca acest martor să fie adus în faţa sa prin forţa publică pentru a fi audiat pe 2 noiembrie”, scris Agerpres, preluând AFP.


Supranumită „afacerea sondajelor”, aceasta a început în 2010 şi a dezvăluit extrem de numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysee cu privire la popularitatea preşedintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar şi asupra rivalilor politici sau a imaginii soţiei sale, Carla Bruni.

Conform Constituţiei franceze, preşedintele Republicii este acoperit de imunitate pentru actele comise în timpul mandatului său, dar textul suprem „nu reţine absolut niciun obstacol în calea audierii unui fost preşedinte în calitate de martor”, a menţionat preşedintele tribunalului judiciar din Paris.

Printre cei arestaţi în acest dosar se numără fostul consilier al preşedintelui, Patrick Buisson, istoric şi jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale. De asemenea, sunt urmăriţi penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al preşedinţiei, precum şi fosta şefă de cabinet şi un fost consilier.

Procesul urmează să dureze patru săptămâni.

Într-un alt dosar, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.

Citește și: Cancelarul Austriei demisionează. Sebastian Kurz, anchetat pentru fapte de corupție

Editor : B.P.


Digi24.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !