miercuri 24 noiembrie 4:25 PM

Abonare la google news

Nicolae Ciucă: „Pensionarii vor primi un ajutor financiar pentru a trece mai ușor peste iarnă. Salariul minim crește la 2.550 lei”


Nicolae Ciucă a anunțat măsurile social-economice care sunt prevăzute în programul de guvernare. Premierul a declarat că pensionarii vor primi un ajutor financiar în perioada de iarnă. De asemenea salariul minim va crește la 2.550 de lei, iar angajatorii vor putea oferi această sumă doar pe o perioadă de doi ani.


„În acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale.

Este pentru prima dată când sumele alocate pentru investiții sunt în conformitate cu 7% din PIB

PNRR reprezintă asul programului de guvernare și suntem obligați să respectăm liniile din PNRR și desigur, acele măsuri legislative care ne obligă la reformă.

Un alt principu este acela prin care să sprijinim eliminarea decalajului dintre comunitățile locale, pentru aceasta avem planul de investiții Anghel Saligny ce are alocat 50 de miliarde până în 2028.

La nivel guvernamental este nevoie de stabilirea unui program eficient pentru repartiția sumelor pe proiecte la nivelul comunităților locale.

Avem ca măsură prioritară legarea regiunilor istorice prin infrastructură feroviară.

Pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se mărește indemnizația minima, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru pensionarii cu pensie între 1.000 si 1.600 de lei se va asigura un ajutor de 200 de lei pentru a trece mai ușor peste perioada de iarnă.

Creșterea alocației pentru copii. Alocația va fi de 243 de lei. Salariu minim brut va fi de 2.550 de lei.

Persoanelor cu dizabilități li se va asigura cea de-a 13 indemnizație.

Angajatorii vor putea menține un angajat cu salariu minim, nu mai mult de 24 de luni.

Până la 31 martie anul viitor se va pune în aplicare o legislativa sa se desființeze SIIJ și se va inființa o noua secție”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citește și: Lista de miniştri a guvernului Ciucă, depusă în Parlament. PSD îl propune pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de vicepremier. Schimbare şi la Economie

Potrivit programului de guvernare PSD-PNL-UDMR, pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă urmează să îl depună alături de lista de miniștri la Parlament, punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie la 1.586 de lei.

Pensia minimă ar urma să crească la 1.000 de lei. Pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, guvernul va elimina facilitatea de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pentru diferența de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Programul de guvernare prevede și creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022. Angajatul rămâne doar 2 ani pe salariul minim, se arată în document.

Totodată, va crește și contribuția la pilonul II de pensii private.

Alocațiile cresc la 243 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022.

Măsuri propuse în programul de guvernare:

Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.

Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.

Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.

Pensii private: Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.

Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;

Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;

Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Politici de stimulare a muncii:

Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.

Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

Nicolae Ciucă: „România merită un profil mai puternic în Europa şi în lume”. Detalii din programul de guvernare

Sporuri de performanță pentru bugetari

În ceea ce privește salarizarea din sectorul bugetar, guvernul își propune să realizeze o evaluarea globală a impactului legislației privind salarizarea. De asemenea, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.

Programul de guvernare propune și o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE, dar și „acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

În ceea ce privește pensiile speciale, noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.

„Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor.

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale”, se precizează în programul de guvernare.

Romaniatv.net