vineri 4 iunie 11:06 PM

Abonare la google news

Namibia spune că oferta Germaniei de 1,1 miliarde de euro, compensație pentru genocidul comis în perioada colonială este „insuficientă”

Guvernul Namibiei transmite că oferta Germaniei de a plăti 1,1 miliarde de euro drept compensație pentru atrocitățile comise în perioada colonială de Imperiul German nu este „adecvată” dar că a acceptat-o pe baza înțelegerii că suma de bani pe care o va încasa ar putea crește în viitor, relatează Bloomberg.


Negocierile dintre cele două guverne au durat vreme de cinci ani, iar Germania, deși a recunoscut că atrocitățile comise au constituit un genocid, s-a ferit să declara că va plăti reparații. În schimb, s-a angajat să finanțeze proiecte de dezvoltare în comunitățile în care au fost comise crimele.

Vicepreședintele țării, Nangolo Mbumba, spune că Namibia a cerut ca o sumă de bani să fie plătită drept compensație pentru pierderile de vieți omenești și distrugerile produse de ocupația colonială dar că Germania a răspuns cu o contra-ofertă cu o sumă mai mică.


„Această situație aproape că a dus la un blocaj și la negocieri inconcludente”, a precizat Mbumba. El a clarificat că deși a considerat suma ca fiind insuficientă, a acceptat totuși acordul, cu înțelegerea că suma va fi, ulterior, renegociată.

Imperiul German a obținut Namibia ca posesiune colonială în urma Conferinței de la Berlin, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. După Primul Război Mondial, Namibia a trecut sub ocupația Africii de Sud, ca teritoriu mandatat de Liga Națiunilor.

Pe perioada administrației coloniale germane, armata germană a reprimat cu brutalitate extremă mai multe revolte și rebeliuni și a masacrat zeci de mii de oameni. Generalul german Lothar von Trotha, trimis să înăbușească o răscoală a populației Herero în 1904 este cunoscut pentru cruzimea sa.

Conform istoricilor, între 65.000 și 80.000 de etnici Herero și aproximativ 20.000 de etnici Nama au fost uciși în perioada în care Namibia a fost colonie germană.

Editor : Adrian Dumitru


Digi24.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !