Abonare la google news

Monica Pop, despre gunoaiele de pe străzi: „Nu am trăit așa ceva în viața mea”

Medicul oftalmolog Monica Pop  a declarat pentru Gândul că gunoaiele de pe străzile sectorului 1 din Capitală sunt extrem de periculoase pentru sănătatea publică, mai ales că mulți oameni au imunitatea scăzută din cauza pandemiei de coronavirus. În sectorul 1 este din nou o criză a gunoaielor, care, de câteva zile, încep să inunde străzile.

„Gunoaiele sunt foarte periculoase, mai ales că atmosfera nu este deloc sterilă. Dacă mai sunt și aceste deșeuri, care emană în atmosferă tot felul de microbi, este extrem de periculos, mai ales pentru copii, dar și pentru adulți.

Și să nu uităm că ieșim din pandemie, iar oamenii au imunitatea foarte scăzută, și nu mai așa ceva nu le trebuia celor din sectorul 1”, a declarat medicul Monica Pop pentru Gândul.

Criza gunoaielor se suprapune cu perioada de alergii

Medicul oftalmolog mai spune că în prezent ne aflăm într-o perioadă de alergii, care se suprapune cu problema gunoaielor, „ceea ce poate fi foarte grav și un factor favorizant pentru boli în plus”.

„Este un lucru inadmisibil, și sper că se va rezolva cât se poate de repede și sper din tot sufletul ca doamna primar să înțeleagă și să rezolve această problemă.

Noi, din fericire, la Spitalul de ochi nu am avut probleme, la noi s-a ridicat gunoiul de către cei de la salubritate.

Dar nici nu vreau să mă gândeasc că doamna primar nu va rezolva această problemă. Nu am mai trăit așa ceva niciodată, în toate epocile”, a mai declarat Monica Pop.

Și medicul infecționist Gheorghe Enache trage un semnal de alarăm și spune că gunoaiele de pe străzi sunt un factor de infecții grave.

Cele mai răspândite boli sunt dizenteria și enterocolita

„Cele mai răspândite, adică la ordinea zilei, sunt toxinfecțiile alimentare, din cauza muștelor, care ajung pe alimente, fie de la noi de acasă, care nu sunt bine acoperite, dar și din magazine. Musca se duce pe gunoaie și aduce foarte ușor infecția pe alimente, cum este, de exmplu, brânza, sau alte alimente neambalate. Este foarte grav ce se întâmplă, oamenii pot face dizenterii și enterocolite severe”, a explică dr. Gheorghe Enache pentru Gândul.

Sectorul 1 din Capitală, condus de Clotilde Armnad,  se confruntă, de la 1 iunie,  cu o nouă criză a gunoaielor, suprapusă peste lipsa de deratizare și dezinsecție din București.

Romprest: „Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate a dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei”

Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria  sectorului 1 că în continuare „achită discreționar facturile”. Mai mult, din cauza datoriilor acumulate, operatorii de sortare care lucrau cu Romprest au suspendat aceste activități. În consecință, sectorul 1 se va confrunta din nou cu problema gunoaielor de pe străzi.

 

Imagine din centrul Bucureștiului, din sectorul condus de Clotilde Armand

 

„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționară a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021”, au transmis, joi, cei de la Romprest.

Potrivit sursei citate, compania a acumulat  la rândul ei datorii către alte firme colaboratoare.

„Odată cu acumularea restanțelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii stațiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1, iar în cursul lunii mai, începând cu data de 22 mai, au suspendat activitatea și au interzis accesul autospecialelor Romprest în stațiile de sortare”, mai transmit cei de la Romprest.

 

 

Citeste articolul pe Gandul