luni 24 mai 9:12 AM

Abonare la google news

Momentul în care Roman Protasevich și-a dat seama că timpul lui s-a scurs: „A spus că va fi condamnat la moarte”


  • Pasagerii zborului Ryanair, care a fost deturnat la Minsk, au ajuns la Vilnius, după 7 ore
  • Oamenii au acuzat că au fost ținuți ore în șir fără informații
  • Avionul a fost direcționat către Belarus, în urma unei alerte cu bombă
  • Președintele lituanian a numit incidentul drept „act de terorism sponsorizat de stat”
  • Incidentul cu zborul Ryanair a declanşat proteste la Kiev

După mai bine de 7 ore, aeronava a ajuns la destinația inițială: Vilnius. La debarcare, pasagerii s-au plâns că au fost ținuți ore în șir pe aeroportul din Belarus.


Pasagerii din zborul Ryanair FR4978 au descris momentele tensionate prin care a trecut activistul Roman Protasevich, imediat după ce și-a dat seama că avionul era deturnat către Minsk, scrie France24.

A început să se panicheze și a spus că acest lucru se datorează lui”, a declarat pentru AFP Monika Simkiene, o lituaniană de 40 de ani, după ce avionul a aterizat în cele din urmă la Vilnius.

S-a întors către ceilalți pasageri și a spus că va fi condamnat la moarte”, a spus ea, adăugând că, odată ce Protasevici a înțeles că va fi reținut după aterizarea avionului, arăta „foarte calm”.

Un alt pasager, Mantas, a mai spus că Protasevich a fost „nervos la început, dar mai apoi, când a înțeles că nu poate schimba nimic, s-a liniștit și a acceptat ce se întâmplă”.

Arthur spune că faptele demonstrează clar că au vrut doar să-l aresteze pe Roman Protasevich.

Nu este normal. Nu poți avea puterea pentru a face acest lucru. Guvernul nostru nu ar trebui să accepte acest lucru. Faptele arată că au vrut doar să aresteze un bărbat”, a declarat Arthur, pasager francez.

„Suntem foarte obosiți. Am stat opt ​​ore acolo. Nu am primit nicio informație despre ce s-a întâmplat, doar ce am putut găsi pe internet”, a spus un alt pasager.

„Ei (securitatea din Minsk) tocmai au venit, cred că l-au scos pe tip, jurnalistul, din avion și apoi au început să debarce pasagerii. Acolo am fost cu toții interogați”, a afirmat o altă persoană aflată în aeronavă.

Locuitorii din Belarus nu au rămas indiferenți

O parte dintre aceștia care și-au părăsit țara și s-au stabilit în Ucraina au luat cu asalt străzile din Kiev. Manifestanții au scandat împotriva regimului lui Alexander Lukashenko.

„Astăzi am venit să protestăm aici la Kiev și cerem autorităților din Ucraina să aibă o poziție cu privire la acțiunile întreprinse de Belarus”, a subliniat Polina Brodik, coordonator SOS Free Belarus Center.

Regimul din Belarus funcționează pentru că sunt unele țări care încă fac comerț cu acest regimul. Regimul are bani ca să lupte, să ucidă și să inducă o stare de teroare. Vrem ca Ucraina să încheie orice acord comercial cu regimul lui Lukashenko”, a completat Sergei Lukyan, cetățean belorus stabilit în Ucraina.

A woman holds a poster reads „I’m/we’re Raman Pratasevich” as she waits to see passengers of the Ryanair plane with registration number SP-RSM, carrying opposition figure Raman Pratasevich which was traveling from Athens to Vilnius and was diverted to Minsk after a bomb threat, after its landing at the International Airport outside Vilnius, Lithuania, Sunday, May 23, 2021. The presidential press service said President Alexander Lukashenko personally ordered that a MiG-29 fighter jet accompany the Ryanair plane carrying opposition figure Raman Pratasevich and traveling from Athens, Greece, to Vilnius, Lithuania to the airport in the capital Minsk. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro