duminică 26 septembrie 12:00 PM

Abonare la google news

Moment istoric pentru România! Prima bancnotă cu chipul unei femei va fi pusă în circulație din această toamnă


Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare în urmă cu o zi de Europarlamentarul Corina Crețu.


Este un moment care va rămâne în istoria țării! Vom avea pentru prima dată o femeie pe o bancnotă! Banca Națională a României a anunțat acest lucru în urmă cu ceva timp, dar, din diverse motive, momentul a fost amânat timp de un an și jumătate.

Totuși, din această toamnă, banconata de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu ar putea fi pusă în circulație. Europarlamentarul Corina Crețu este cea care a făcut acest anunț! 

Premieră pentru România! Va fi pusă în circulație prima bancnotă cu chipul unei femei

Janinei Nectara i se datorează această inițiativă. Ea a dat startul campaniei „Femei pe bancnote” prin care a convins Banca Națională a României să lanseze bancnota de 20 de lei, celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu. 

Proiectul inițiat de aceasta este un pas important pentru recunoașterea contribuției femeilor în diferite momente cheie ale istoriei țării noastre. 

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania „Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.  Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european ”, a scris Corina Crețu, pe Facebook, în urmă cu o zi. 

Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoriu trebuia să fie lansată în 2020

Într-un comuncat de presă din 2019, Banca Națională a României a anunțat că bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va fi pusă în circulație în cursul anului 2020, lucru care evident nu s-a întâmplat. 

„Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim- de promovare a personalităților feminine- ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație”, se arată în comunicatul de presă. 

 

Bzi.ro