Abonare la google news

Ministrul Justiţiei, despre Dosarul 10 august: Să avem răbdare să vedem motivarea! Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat vineri, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat, că trebuie văzută motivarea, pentru că o parte din dosar a fost disjunsă şi îşi va urma cursul.

„Este foarte important ca oamenii să cunoască detalii legate de stadiul acestui dosar. A fost un eveniment nefericit care a starnit emotie, oamenii asteapta raspunsuri si ele trebuei sa vina de la cei care trebuie sa dea raspunsurile. Eu voi încerca să dau nişte lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă aşteptaţi să facem lumină în acest dosar astăzi. Este un dosar aflat pe rolul instantelor, eu am fost in Piata Victoriei, am vazut cu ochii mei alaturi de prieteni, colegi, rude. Voi incarca sa dau la o parte partea emotionala. Factual o parte din dosarul 10 august a fost clasat definitiv fata de unele persoane, persoane din conducerea jandarmeriei care au fost implicate in evenimentele din acele zile, acest lucru a starnit un val de emotie. Acea încheiere pronunţată de judecătorul de camera preliminară e definitivă, dar până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat. Solicitarea mea este să avem răbdare să vedem motivarea”, a spus ministrul Justiţiei.

Citeste si:  Cine este noua concurentă din echipa Faimoșilor. Veste incredibilă la Survivor România 2021

Stelian Ion a mai spus că în ciuda deciziei de clasare, „Dosarul 10 august nu se termina aici”.

„Din acea cauză s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare şi acea parte îşi va urma cursul. Acea parte se referă la interacţiuniole jandarmilor cu manifestaţii. Mai e o zonă cu alte persoane care nu deţineau funcţii de militari în acea perioadă, persoane care deţineau funcţii executive, nici in privinta lor nu s-a luat o decizie definitiva”, a mai spus Stelian Ion.

Mai mult, spune Stelian Ion, „ordonanţa de clasare a fost comunicata unui numar de 16 persoane în conditiile în care au fost sute de plângeri”.

„Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO. O parte din dosar va fi cercetat în cotinuare”, a spus ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Citeste si:  Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu privatizăm nimic, listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare

Stelian Ion a precizat că „potrivit legii ministrul Justiţei nu poate interveni in dosar aflate în curs de soluţionare, in urmarirea penala sau în dosare aflate în judecata”.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi ministrului Justiţiei Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul care vizează evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.
„Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Klaus Iohannis joi pe Facebook.

Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, marţi, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă.

Citeste si:  1.256 cazuri noi și 117 decese, în ultimele 24 de ore, în România. Situația din secțiile ATI se menține îngrijorătoare

Mai multe persoane au manifestat miercuri seară în faţa Tribunalului Bucureşti, faţă de decizia luată de magistraţi în Dosarul 10 august.

Protestatarii au cerut ca vinovaţii pentru violenţele din Piaţa Victoriei să fie traşi la răspundere şi anunţă că se vor adresa CEDO. Mesajul „Judecăm şi noi ceva?” a fost proiectat pe clădirea instanţei, iar manifestanţii au strigat „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat că se simte dezamăgit, ca cetăţean, de decizia tribunalului de a respingere cerererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. El a mai precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei Stelian Ion pentru a vedea dacă mai există alte căi de atac şi aşteaptă opinia experţilor în această situaţie.

Cum motivează judecătorii refuzul de redeschidere a dosarului 10 august. Cîţu: Sunt dezamăgit. Vom vedea dacă mai există căi de atac

Citeste articolul pe RomaniaTV