Abonare la google news

Ministrul Educației le cere universităților să ia la verificat toate tezele de doctorat în baza cărora au acordat titluri, din 1990 încoace, și spune că va aloca și finanțări în sensul acesta

Ministrul Sorin Câmpeanu susține le cere tuturor universităților din țară să ia la verificat tezele de doctorat care au fost elaborate din 1990 încoace, lucrări în baza cărora s-a acordat titlul de „doctor”. Mai mult, Câmpeanu a subliniat că pentru acest demers se vor aloca și finanțări, „o sumă rezonabilă”, din fondul pentru situații speciale al Ministerului Educației.

„Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a declarat Sorin Câmpeanu, citat de Antena 3 , cu referire la scandalul plagiatelor.

Ministrul Educației susţine că îşi doreşte ca solicitarea pe care a adresat-o Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în luna februarie a acestui an, cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului va fi „onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă, să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav, care afectează foarte mult imaginea sistemului românesc de educaţie”.

La nivel naţional s-au acordat 77.111 de titluri de doctor, peste jumătate dintre acestea fiind eliberate de marile universităţi din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timișoara conform ministrului.

„Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare”, a spus Câmpeanu, citat de Antena3.ro

Sursa Foto: edu.ro


Citeste articolul pe G4Media