Abonare la google news

Ministrul Bogdan Aurescu, convorbire cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell referitoare la atacul asupra navei „Mercer Street”

„Şeful diplomaţiei române şi Înaltul Reprezentant Josep Borrell au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări despre atacul cu dronă care a avut loc la 29 iulie 2021 asupra navei „Mercer Street”, în urma căruia şi-au pierdut viaţa un cetăţean român şi unul britanic, precum şi asupra implicaţiilor politice şi de securitate ale acestuia. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat gravitatea incidentului şi a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României şi a altor parteneri internaţionali, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran, De asemenea, ministrul român a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ţinte civile, precum şi impactul acestui incident asupra libertăţii de navigaţie în regiune, în conformitate cu dreptul internaţional în domeniu. De asemenea, a prezentat evaluarea părţii române asupra implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia”, a transmis, marţi seară, Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa citată a precizat că, în context, ministrul român de externe a pledat pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

”Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a informat despre demersurile diplomatice realizate în urma incidentului şi a precizat că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum şi demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să menţină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluţii. La rândul său, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a evidenţiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape şi activ evoluţiile în acest caz”, a mai transmis MAE.

Uniunea Europeană (UE) şi NATO au condamnat marţi atacul sângeros vizând petrolierul MT Mercer Street, la Marea Oman, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul