Abonare la google news

Ministerul Sănătății de la Chișinău: Doze de vaccin din lotul AstraZeneca, interzis în Italia, nu au ajuns în R.Moldova

”Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, susțin responsabili de la Ministerul Sănătății.

Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9.341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, ”care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați”.

Începând de vineri, 12 martie, 18 mii doze de vaccin împotriva COVID-19, inclusiv seringi și cutii de siguranță, vor fi repartizate instituțiilor din asistența medicală primară și centrelor de sănătate raionale, pentru a fi imunizați lucrătorii medicali.

Citeste si:  Raport vaccinare anti-COVID: 27.944 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore/ Reacții adverse: Moderna - 14,7%, AstraZeneca - 1,5%, Pfizer

”Imunizarea tuturor lucrătorilor medicali este prioritară, pentru a putea acorda asistență medicală în continuare populației. Este imperios necesar asigurarea unui management riguros privind utilizarea rapidă și eficientă a dozelor de vaccin recepționate, conform programării aprobate, la nivel de instituție”, afirmă secretarul de stat, Tatiana Zatîc.

Să spunem că, Executivul a alocat 60 de milioane de lei, din Fondul de rezervă pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19. Mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin.

La sfârșitul lunii martie, dar și în aprilie, alte loturi cu vaccin vor ajunge în R.Moldova, ceea ce va permite trecerea la faza a doua de imunizare, spune membrul Comitetului Naţional de experţi în imunizare, Ninel Revenco. ”Până la sfârșitul lunii martie, vom primi mai mult de 21.000 de doze AstraZeneca și la sfârșitul lunii aprilie, încă 72.000 de doze. În plus, vom primi, prin intermediul UNICEF, mai mult de 24.000 de doze Pfizer. Noi practic vom trece la etapa a doua de vaccinare. Aici vor fi imunizate persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, persoanele care activează în domeniul educației, apărării, dar și jurnaliștii”.

Citeste si:  Cazul bebeluşului mort la botez: "Naşul, care lucrează la SMURD, filma. A lăsat camera, buzele micuţului se învinţeau..."

Campania de imunizare în R.Moldova a început la 2 martie, cu vaccinurile AstraZeneca, oferite de România, ca ajutor umanitar. Primele 21.600 de doze din cele 200.000, promise de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Chișinău, la sfârșitul lunii februarie. Săptămâna trecută, și primul lot de vaccin, oferit de COVAX, a ajuns în R.Moldova. 

Citeste si:  O cântăreață cunoscută, noua actriță din Profu'. Va juca alături de fostul iubit

R.Moldova a înregistrat, joi, un număr record – 37 de decese și 1.896 de cazuri noi. Astfel, bilanțul total ajunge la 200.124 de persoane infectate cu Covid, iar 4.220 au decedat, de la începutul pandemiei.

Citeste articolul pe RFI

 42 total views