Miner din Valea Jiului, mărturii cutremurătoare. În ce condiții muncește un ortac în mină. “Intrăm, dar nu știm dacă mai ieșim!”

Un miner din Valea Jiului a făcut mărturii cutremurătoare, dezvăluind în ce condiții grele lucrează un ortac, care, odată intrat în mină, nu știe dacă mai revine la suprafață în viață.

Cei 80 de mineri blocați în subteran au revenit la suprafață, după o săptămână de protest, ca urmare a faptului că nu și-au mai primit salariile și celelalte drepturi de 11 luni. Aceștia anunță, însă, că vor renunța la protest doar când datoriile față de ei vor fi onorate.

Citeste si:  Anunț important pentru pensionari! În ce condiții sunt obligați să depună Declarația Unică la ANAF

Un ortac a povestit în ce condiții inumane poate să lucreze, precizând că se gândește, de fiecare dată când intră în mină, dacă va mai vedea lumina zilei după cele șase ore de lucru.

Intrăm cu colivia, intrăm în subteran, mergem și ajungem la locul de muncă, ne luăm lopata, sapa, picamerul. Ne apucăm de spart frontul, adică peretele de cărbune, ne apucăm să ne ridicăm grinzile, să ne asigurăm, să înaintăm cu frontul, să scoatem cărbunele afară”, a spus unul dintre mineri.

Citeste si:  Dubla crimă din Oneşti, dezvăluiri cutremurătoare făcute de un martor

Intrăm, dar nu știm dacă mai ieșim. Deci, de când intrăm pe puț, noi nu știm dacă mai ieșim”, a completat un coleg de-al său, potrivit Antena 3.

Ce salariu are un miner din Valea Jiului. Cât câștigă în fiecare lună

De precizat faptul că minerii își riscă viața pentru salarii foarte mici. Potrivit site-ului paylab.ro, un ortac încasează lunar între 1.386 și 4.106 RON, cu toate sporurile și vechimea posibile în acest domeniu. Acest loc de muncă se situează pe poziția 595 în clasamentul remunerației meseriilor.

Citeste si:  Cel mai mare criminal din istoria SUA a murit! Povestea cutremurătoare a lui Samuel Little

De asemenea, potrivit sursei citate, un inginer de exploatări miniere poate ajunge să câștige până la 5.751 RON, salariul de debut fiind de 1.483 RON.

Sursa: Gandul

 9 total views