Abonare la google news

Mii de persoane, așteptate la Șumuleu Ciuc la pelerinajul de Rusaliile Catolice Mii de persoane, așteptate la Șumuleu Ciuc la pelerinajul de Rusaliile Catolice

Mii de persoane sunt aşteptate în acest weekend la Şumuleu Ciuc la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice. Organizatorii au luat măsuri pentru ca acest eveniment să se desfăşoară în condiţii de siguranţă. Pentru a respecta tradiţia, unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, şi au ajuns deja la altarul în aer liber, înainte de a urca muntele. Toată lumea a făcut o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Măsuri speciale impuse de pandemie

Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit în această funcţie anul trecut de Papa Francisc. Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria. Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. De asemenea, participanţii trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale. În şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni. Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 de persoane. Totodată, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului să nu producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini să mai rămână o vreme în zonă.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, istorie de peste 450 de ani

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani. În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

  • Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citeste articolul pe Gandul