Abonare la google news

Mihai Tudose și ”Republica bananieră România”: ”PNL sacrifică un sfert din angajații români”

Vicepreședintele PSD Mihai Tudose acuză Partidul Național Liberal că transformă România, cu sprijinul UDMR, într-0 ”republică bananieră”, luptând cu înverșunare împotriva unor salarii minime decente, adecvate nivelului european.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Mihai Tudose conchide că amendamentele depuse de europarlamentarii liberali și ai UDMR nu fac altceva decât să ”arunce în aer” proiectul prin care se stabilește un salariu minim în țările Uniunii Europene care să reprezinte 60% din salariul median brut.

Sărăcia și inegalitățile sociale pot fi stopate, consideră social-democratul, prin ”standarde sociale minime”, chiar dacă este evident că un salariu minim identic la nivelul UE rămâne o imposibilitate.

”PNL sacrifică un sfert din angajații români E aberantă înverșunarea PNL (cu sprijinul UDMR) împotriva salariilor minime adecvate la nivel european. De fapt, chiar cu acest termen “adecvat” din titlul directivei propuse de Comisia Europeană se răfuiesc europarlamentarii celor două partidulețe. Amendamentele depuse de ei urmăresc aruncarea în aer a proiectului stabilirii salariului minim în țările UE la 60% din salariul median brut. Îi mai deranjează că gradul de adecvare propus de Comisia Europeană ar trebui să aibă la bază criterii naționale clare, între care puterea de cumpărare.

Un salariu minim identic în UE e imposibil, dar standarde sociale minime comune sunt necesare pentru a stopa sărăcia și inegalitățile. Și, în cazul României, pentru a le asigura un trai decent românilor, la ei acasă”, scrie Mihai Tudose în mediul online.

Mihai Tudose: ”Halal Liberal! Halal Național!”

Ipoteza potrivit căreia majorarea salariului minim în România ar afecta economia românească este absurdă, mai scrie Mihai Tudose, iar guvernul condus de Florin Cîțu nu face altceva decât să ”îngroape ce a mai rămas din țară”.

”Ce-i mână pe peneliști în lupta împotriva României care muncește? E vorba de ordinul primit de la Popularii Europeni, ce sunt atașați modelului germanic al contractelor colective de muncă, nu celui al salariului minim pe economie. Și mai e justificarea absurdă că majorarea salariului minim al celor circa 1,6 milioane de români care se zbat la limita subzistenței ar afecta competitivitatea economiei românești. Dacă vreți să rămâneți în logica de lohn, dați-i înainte cu demolarea brumei de stat social pe care PSD a reușit să o construiască!”, avertizează social-democratul.

”Transformați România în republica bananieră demnă să pună pe tava investitorilor străini forță de muncă ieftină și resurse naturale neprelucrate! Sponsorii PNL să prospere, chiar de-ar fi să îngroape Cîțu ce a mai rămas din țară! – asta-i direcția în care ne afundă guvernanții dedicați noii devize liberale: ”Pe noi înșine (să ne rezolvăm)”. Halal Liberal!”

Mihai Tudose

În contextul în care România are ”al treilea cel mai mic salariu din UE”, un astfel de subiect este nu numai sensibil ci și extrem de important, continuă Mihai Tudose, transmițând și că delegația PSD din Parlamentul European ”se bate” pentru apărarea drepturilor românilor ”care muncesc cinstit”.

În același timp, reprezentantul PSD avertizează că există o ”agresiune” a specialiștilor în atacuri speculative ”împotriva propriei monede naționale”.

”Voi reveni pe acest subiect sensibil și atât de important, în condițiile în care suntem țara din UE cu cea mai mare pondere a angajaților plătiți cu salariul minim și avem al treilea cel mai mic salariu minim din UE. Delegația PSD din Parlamentul European se va bate, în negocierile ce urmează, pentru a apăra drepturile românilor care muncesc cinstit, în fața agresiunii specialiștilor în atacuri speculative împotriva propriei monede naționale. Halal Național!”, încheie vicepreședintele PSD.

Citeste articolul pe Gandul