2 iunie 4:54 PM

Abonare la google news

Medicul Cristian Oancea: Pandemia de coronavirus a trecut. O să mai vină nişte valuri, dar nu la fel de puternice

Medicul Cristian Oancea susţine că pandemia de coronavirus a trecut, iar acest lucru urmează să fie anunţat oficial şi de OMS în perioada următoare. 

„Pandemia a trecut. Vor mai urma şi alte replici, dar nu o să fie la fel de puternice ca cele de până acuma. Dar pentru a evita această loterie a virusului mai bine să fiţi vaccinaţi. Mai bine previi, decât să ajungi la spital. Avem un vaccin eficient care ajută să nu se facă boala. Ce a fost greu s-a încheiat. Valul doi a fost foarte greu, valul trei a venit rapid şi ne-a întins corzile la maxim. Vor mai urma replici şi alte valuri. Gripa AH1N1, care a apărut în 2010, încă era aici până recent. Acum, lumea se întreabă de ce nu mai este gripă. Pentru că tulpina dominantă a fost SARS Cov2 şi a luat locul tulpinii mai slabe. Se va mai vorbi de SARS Cov2 încă 10-12 ani. Replicile nu vor mai fi puternice, pentru că avem şi vaccinarea, o să apară şi aceste terapii curative pentru SARS Cov2”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara şi prorectorul Universităţii de Medicină din capitala Banatului.

„Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm”

Lumea începe să revină la o viaţă normală în România. Medicul Oancea face însă un apel la responsabilitate şi la respectarea unor reguli învăţate în ultimul an.

„Începem, încet, să ne reluăm viaţa. Dar trebuie să o facem gradual, pas cu pas. Nu trebuie să uităm. Trebuie să învăţăm din acest an de umbră care efectiv ne-a cotropit pe toţi. Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm. Şi atunci o să fie tragic. Nu trebuie să uităm de câteva reguli simple care au fost învăţate în ultimul an. Când suntem răciţi, să rămânem acasă două-trei zile. Dacă totuşi ieşim, să purtăm mască. Vedeţi, purtatul măşti a dus la scăderea numărului de alergici. E un fapt pozitiv. Trebuie să ne dezinfectăm mâinile, să ne spălăm pe mâini, să avem o igienă corporală adecvată. Trebuie să rămânem cu aceste lucruri pozitive. Până la urmă e vorba de civilizaţie”, a mai declarat Cristian Oancea. 

Medicul crede că în viitor va exista un vaccin antigripal care să conţină şi această tulpină SARS-CoV-2.  

Vă mai recomandăm:

Vaccinare „cool” pe o terasă din Timişoara. Adolescenţii şi tinerii se pot imuniza într-un mediu relaxat FOTO VIDEO

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la Timişoara: Am ajuns la peste 100.000 de persoane vaccinate pe zi în România
Vaccinare direct din maşină, în parcarea de la mall. Se administrează Pfizer doar cu buletinul

Maraton de vaccinare la spitalul militar de campanie de pe stadionul CFR. 24 de ore din 24, şapte zile, doar cu buletinul

Maratonul vaccinării de la Timişoara. Peste 4.000 de oameni vaccinaţi cu Pfizer, până duminică dimineaţa

Campania de vaccinare fără precedent în România: „A fost plin de momente emoţionante” VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul