2 iunie 6:12 PM

Abonare la google news

Măsurile de reducere a poluării auto din PNRR. Ministrul Ghinea: „Să evităm să mai fim cimitirul de maşini al Europei”

România are cea mai mare alocare de fonduri prin PNRR pentru transportul rutier dintre ţările membre ale Uniunii Europene şi trebuie să vină cu măsuri pentru a reduce poluarea, a anunţat astăzi, ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea. Ministrul a răspuns unei întrebări privind o viitoare taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea vehiculelor foarte vechi şi propunerea de schimbare a modului de calcul în ceea ce proveşte rovinieta – taxa de drum pentru transporturile de mărfuri, care ar urma să se achite în funcţie de kilometri parcurşi, nu de perioadă, ca în prezent.

„La transport vorbim despre o schimbare a modului în care se taxează transportul de mărfuri. În acest moment, acea rovinietă nu ţine cont de cât foloseşti drumul. După ce vom achiţiona mijloacele tehnice pentru a măsura mărfurile, se va aplica o taxă în funcţie de cât foloseşti, efectiv, drumul. Dacă transporţi mai multă marfă plăteşti mai mult şi invers”, a explicat ministrul Ghinea.

În privinţa politicii pentru a descuraja importul de maşini vechi, rulate, Ghinea a spus că încă nu s-a decis forma în care vor fi implementate aceste măsuri. „Trebuie să venim cu măsuri pentru a reduce poluarea, este parte din negocierea pentru a primi bani pe rutier. Nu este decisă forma, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de maşini vechi al Europei. E o problemă pe care tot o avem”, a punctat ministrul Ghinea.

Citește integral pe economedia.ro


Citeste articolul pe G4Media