Abonare la google news

Mărturii dramatice după busculada din Israel: „Erau mulți oameni deasupra mea. Zăceam peste cineva care nu respira”

Oamenii aflați la locul busculadei petrecute la un festival religios din Israel, soldată cu cel puțin 44 de morți, au povestit cum au fost „măturați” de valul de oamenii, în timp ce alții au fost „aruncați în aer”, potrivit BBC.

Tragedia s-a petrecut la pelerinajul Lag Baomer de la poalele Muntelui Meron. Surse din poliție au declarat pentru ziarul Haaretz că busculada a început după ce unii participanți au alunecat pe trepte la ieșirea de pe o arenă, provocând apoi căderea altor persoane.

Zeci de mii de pelerini au participat la acest eveniment, cel mai mare organizat în Israel de la debutul pandemiei COVID-19.

Citeste si:  Mărturii cutremurătoare! Pacientul de la Balș care a sărit pe geam pentru a-și salva viața: "Am țipat la pompieri că se mișcau încet"

Un martor care spune că se numește David a povestit că voia să iasă din arenă când „brusc a venit un val” de oameni.

„Am fost trași unii de alții. Unii oamenii au fost aruncați în aer, iar alții au fost zdrobiți pe pământ”, a povestit el pentru Ynet News.

Salvatorii care au intervenit pentru a ajuta victimele busculadei au avut nevoie de consiliere psihologică. Foto: Profimedia Images

„Era un copil acolo care mă ținea de picior, în timp ce se lupta pentru viața lui. Am așteptat 15-20 de minute să fim salvați din această nebunie groaznică. A fost îngrozitor”, a povestit el.

Un supraviețuitor care a fost dus la spital a declarat pentru postul TV Kan că „nimeni nu știa ce să facă”.

Citeste si:  Pilotul MIG-ului prăbușit în județul Mureș a fost adus la București cu o eronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române

„Totul a început cu o aglomerație foarte mare. Erau mulți oameni deasupra mea. Zăceam peste cineva care nu respira. Au fost țipete, a fost haos. Am văzut copii sub mine. Singurul lucru care-mi trecea prin minte era că nu vreau ca fiul meu să rămână orfan”, a spus el.

Un alt pelerin care nu și-a dat numele a spus că a fost un efect de „carusel” și că oamenii erau împinși în toate părțile.

„După 20 de minute, cred că oamenii au început să se sufoce, așa că au vrut să iasă, dar nimeni nu a reușit. Erau oameni sub mine care nu mai respirau. Erau strigăte îngrozitoare: „Nu pot respira!”, ”, a spus el.

Citeste si:  VIDEO Cel puţin 44 de morţi după o busculadă de proporții din Israel cu prilejul sărbătorii Lag Baomer

Dov Maisel, un reprezentant al serviciilor de urgență, spune că oamenii „s-au prăbușit ca un pachet de cărți”. El a adăugat că mulți dintre salvatori au avut nevoie de consiliere, după ce au participat la operațiunile de salvare.

„Mulți oameni au fost răniți și uciși aici. Voluntarii pe care îi vedeți în spatele nostru chiar acum s-au adunat împreună pentru o consiiliere imediată, există o unitate de psihotraumă, pentru că au fost expuși unor priveliști foarte dificile”, a spus Maisel.

Editor : M.B.


Citeste articolul pe Digi24