luni 24 mai 11:16 AM

Abonare la google news

Manifestaţii la Minneapolis şi apeluri la schimbare, la un an de la moartea lui George Floyd


Susţinători şi apropiaţi ai lui George Floyd au defilat duminică la Minneapolis pentru a comemora un an de la moartea afroamericanului în timpul arestării sale de către un poliţist alb, într-un caz care a generat un val de emoţie în lume şi ample proteste antirasiste în SUA, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.


În jur de 1500 de persoane au luat parte la marşul din Minneapolis, care a început cu discursuri în faţa clădirii tribunalului unde poliţistul Derek Chauvin a fost găsit vinovat de omucidere, la 20 aprilie. Pedeapsa urmează să fie anunţată pe 25 iunie.
Bridgett Floyd, sora lui George Floyd, a mărturisit că viaţa i s-a schimbat „într-o clipită” după moartea fratelui său. „Mă voi ridica şi voi fi schimbarea pentru el”, a spus Bridgett.

„Ceea ce i s-a întâmplat lui George Floyd şi atâtor altora se află la originea unei schimbări nu doar în America, ci în întreaga lume”, a declarat în faţa mulţimii reverendul şi militantul Al Sharpton, care a calificat moartea lui Floyd drept „una din cele mai mari ruşini din istoria americană”.

„Vrem să vedem ceva de la Washington, ceva care să schimbe legea federală. Justiţia stă de prea mult timp în pronunţare. George Floyd nu trebuie să rămână în istorie ca cineva cu un genunchi pe gât, ci ca un om care a reuşit să rupă lanţul brutalităţii şi ilegalităţilor poliţiei”, a adăugat Sharpton.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit asfixiat la 25 mai 2020 în metropola din nordul SUA în timp ce era reţinut de patru poliţişti care îl bănuiau că falsificase o bancnotă de 20 de dolari. Derek Chauvin, unul dintre cei patru, şi-a pus genunchiul pe gâtul bărbatului, menţinând presiunea timp de aproape zece minute.

Un an mai târziu, Minneapolisul continuă să fie marcat de violenţe şi de un val de crime şi agresiuni armate. Recent trei copii au fost răniţi de gloanţe pierdute. Locuitorii din oraş s-au organizat în „patrule civice”.

Primarul Jacob Frey, care intenţionează să înfiinţeze 200 de posturi suplimentare de poliţişti, a asigurat că susţine iniţiativele populaţiei, inclusiv acest tip de patrule.

„Suntem cei mai puternici când lucrăm împreună pentru a asigura securitatea în oraş”, a declarat şeful poliţiei locale, Medaria Arradondo, sâmbătă, după un nou incident armat soldat cu doi morţi.

Asociaţia nonprofit George Floyd Memorial Foundation, creată în septembrie de rude ale lui Floyd pentru a combate inechitatea rasială, organizează săptămâna aceasta o serie de evenimente la Minneapolis în memoria sa. Acestea coincid cu negocierile din Congresul SUA pentru a promova o reformă a poliţiei.

Preşedintele american, Joe Biden, se va întâlni marţi la Casa Albă cu familia afroamericanului George Floyd, la prima aniversare de la uciderea acestuia, transmite EFE, citând presa locală.

Stiripesurse.ro