Abonare la google news

Maia Sandu: Un stat cu instituţii integre va face malul drept al Nistrului mai atractiv

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.

În cadrul discuţiei, părţile au convenit că vor căuta în continuare soluţii pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în regiunea transnistreană şi pentru a rezolva problemele cotidiene ale cetăţenilor. „De asemenea, Guvernul va asigura o mai bună cooperare interinstituţională între agenţiile-cheie şi ministerele de linie, pentru a elabora politici de reintegrare coerente şi eficiente”, a subliniat Maia Sandu.

Tot astăzi, Thomas Mayr-Harting a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavriliţa. În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru maşinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluţii care să răspundă intereselor cetăţenilor, bazată pe o discuţie rezonabilă, fără tentative de escaladare a situaţiei.

Natalia Gavriliţa a menţionat că reformele structurale şi crearea instituţiilor funcţionale sunt priorităţi pentru guvernarea de la Chişinău, de rând cu lupta împotriva corupţiei şi a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei şi asigurarea eficienţei activităţii întreprinderilor de stat.

„Obiectivul nostru este să îmbunătăţim calitatea vieţii, astfel ca toţi oamenii să-şi dorească să trăiască în Republica Moldova.  Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluţionarea conflictelor se bazează pe interesul naţional”, a spus premierul.

Natalia Gavriliţa a apreciat poziţia partenerilor, care rămân ferm angajaţi în rezolvarea paşnică a conflictului prin diplomaţie şi negocieri în format 5 + 2, în contextul în care toţi participanţii  susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul