duminică 21 noiembrie 9:40 AM

Abonare la google news

Maia Sandu dorește relații constructive cu Federația Rusă: Avem şi păreri comune, există puncte de contact

Moldova intenţionează să dezvolte relaţii pragmatice cu Federaţia Rusă. Despre aceasta a declarat preşedintele Maia Sandu într-o conferinţă de presă, vineri, 19 noiembrie.


„Republica Moldova doreşte să dezvolte relaţii pragmatice, reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă. Şi depunem eforturi active în acest sens, am stabilit şi menţinem un dialog constant cu Rusia. Dar rezultatele acestor eforturi depind de ambele părţi”, a spus Sandu, transmite Infotag.

Ea a recunoscut că în timpul negocierilor apar dificultăţi, întrucât uneori opiniile părţilor diferă.


„Avem şi păreri comune, există puncte de contact, dar există abordări şi opinii diferite. Dacă apare aşa ceva, ne exprimăm poziţia, Rusia la fel indică unde opiniile diferă”, a spus preşedintele.

Ea s-a exprimat, de asemenea, în favoarea înlăturării tuturor obstacolelor din relaţiile comerciale şi economice dintre Moldova şi Rusia.

„Pornim în acest sens de la faptul că Acordul privind Zona de Liber Schimb în CSI ar trebui să fie în vigoare. În ceea ce priveşte exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, există anumite obstacole sub forma unor taxe suplimentare. Pentru noi, aceasta este o problemă extrem de importantă pe care o discutăm constant cu Rusia”, a spus Sandu.

Potrivit ei, în cadrul negocierilor cu şeful adjunct al Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, acesta a spus că există anumite bariere în livrarea mărfurilor ruseşti în Republica Moldova.

„Noi am studiat această problemă. Nu vedem astfel de obstacole. Dacă sunt, atunci suntem gata să discutăm pentru a rezolva toate problemele şi a reveni în Zona Liberă. Dacă vorbim despre calitatea mărfurilor, atunci suntem gata să transmitem toate documentele necesare.

Aceste subiecte vor fi discutate în cadrul unei reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică. Este important ca ambele părţi să fie pregătite să caute soluţii la problemele existente”, a spus Sandu.

Întrebată despre vizita ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la Moscova, din săptămâna curentă, şefa statului a numit-o „de succes”.

„Cred că această vizită a avut succes. Domnul Popescu a avut întâlniri importante şi bune cu lideri de toate nivelele la Moscova. Aceasta este o vizită foarte importantă în contextul dezvoltării relaţiilor bilaterale”, a spus şefa statului.

Stiripesurse.ro


Stirile.eu