Abonare la google news

Maia Sandu, despre oferta lui Șor: Sunt sigură că Procuratura va accepta

Președintele Maia Sandu este convinsă că Procuratura Generală va accepta propunerea făcută de Ilan Șor, care s-a oferit să acopere prejudiciile suportate de BEM din cauza creditelor neperformante.

Șeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că țara are nevoie de acești bani și că referitor la sacțiune ar trebui să se pronunțe Procuratura, transmite Știri.md.

”Am văzut un anunț public, că vor să întoarcă miliardul furat. Așteptăm. Sunt sigură că Procuratura va acepta fiecare bănuț. Banii trebuie întorși, mai departe, sancțiunea o stabilește Procuratura. Bugetul țării ar avea acum o mare nevoie de acest miliard”, a declarat Maia Sandu.

Declarația șefului statului vine în contextul în care fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, a declarat recent că foștii acționari ai BEM sunt dispuși să acopere din surse proprii suma care li se impută, ca apoi să revendice acești bani în instanță de la adevărații beneficiari ai furtului din sistemul bancar.

Citeste si:  Procuratura R. Moldova va examina în ordine prioritară adresarea deputaţilor PAS privind tentativa de uzurpare a puterii de stat de către Igor Dodon

În cadrul unui interviu, acordat postului de televiziune Prime, Ilan Șor a precizat că, în acest fel, vrea să demonstreze că banii furați pot fi recuperați destul de repede și că, până acum, acest lucru nu s-a dorit, deoarece adevărații beneficiari au deturnat ancheta pe o pistă falsă, pentru a-l face pe el țap ispășitor.

„Acționarii cumpără portofoliul de datorii, dacă vorbim în termeni juridici. Noi cumpărăm datoriile celor care au luat aceste credite și apoi vom cere de la ei aceste datorii. Știm cum să facem acest lucru. Dacă statul nu vrea să facă acest lucru, dacă timp de șapte ani nu au reîntors practic niciun leu, în condițiile în care au tot au strigat, pălăvrăgit, mințit… dacă până la acest moment n-au făcut nimic, înseamnă că doar au aruncat vorbe goale”, a explicat Ilan Șor.

Citeste si:  Medicul Virgil Musta se așteaptă la creșterea cazurilor noi de COVID-19 în ianuarie. „Să purtăm mască la orice întâlnire cu o altă persoană”

El spune că propunerea sa reprezintă și un test pentru autorități. „Ceea ce fac astăzi este un test pentru autorități să demonstreze dacă vor să aducă banii sau să facă show pentru a găsi un vinovat pe care să-l elimine ca oponent politic. Dacă într-adevăr vor, în trei zile putem rezolva problema”, a menționat el.

Totodată, el a explicat că suma de 13 miliarde, cu care jonglează autoritățile, este cu totul altceva – este vorba de creditul pe care l-a acordat Banca Națională, ai cărei funcționari l-au gestionat după ce el și echipa sa au fost înlăturați de la conducerea băncilor.

Citeste si:  Dosarele Butmalai, Luncașu și Salemi: Cristin Rizea este citat la Procuratură

„13 miliarde de lei au fost luate nu de mine, eu nu am fost nici guvernatorul Băncii Naționale, nici prim-ministru, nici președinte pentru a face asta. Mai mult, banii au ajuns la patra zi după ce noi am fost înlăturați de la administrarea băncii. Altfel spus, au fost alocați și cheltuiți de către funcționari care trebuie să răspundă pentru asta conform legii”, a declarat Ilan Șor.

 

Citeste articolul pe Stiripesurse