10 februarie 10:45 AM

Abonare la google news

Mai există o țară în care oamenii își construiesc singuri spitale: Ciad

De la inaugurarea la jumătatea lunii decembrie a noii maternități din Katafa, un sat din provincia Ouaddaï din estul Ciadului, Fatimé Akouna, moașa principală a satului, nu a mai avut răgaz. În fiecare zi, ea întâmpină aproximativ 20 de paciente din Katafa și din satele învecinate pentru consultații prenatale obișnuite sau pentru a le monitoriza sarcina.

În urmă cu câteva luni, nu era așa. Cu mult timp înainte de construirea centrului, puține femei veneau la consultație. Nășteau acasă, fără supraveghere medicală, doar cu ajutorul unei femei în vârstă, punându-și viața în pericol sau pe cea a bebelușului, atunci când existau complicații.

Fatimé Akouna mărturisește că există o schimbare de comportament:

“Femeile nu mai stau acasă. Vin singure la consultație. De cele mai multe ori, sunt chiar însoțite de femeia care îndeplinește în mod tradițional rolul de moașă. Astăzi la prânz, am primit vreo 10 femei la control. Întregul sat este mulțumit de construirea maternității. Am înregistrat deja aproximativ cincizeci de nașteri. Femeile se simt mai liniștite și mai încrezătoare. Pas cu pas, lucrurile se vor schimba.”

A treia cea mai mare rată a mortalității materne din lume

În Ciad, mai mult de una din 100 de femei mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de sarcină sau în timpul nașterii. Potrivit unui raport al biroului de Afaceri Umanitare al ONU, este a treia cea mai mare rată a mortalității materne din lume, provocată cel mai adesea din cauza lipsei unei infrastructuri sanitare adecvate.

În Katafa, singurul centru de sănătate din sat se afla într-o stare avansată de degradare și nu avea echipamentul de bază necesar pentru a găzdui bolnavii, cu atât mai mult femeile însărcinate. Prin urmare, BASE (Bureau d’appui Santé et Environnement), un ONG creat în 1996 cu sediul în N’djamena, capitala Ciadului, s-a angajat, cu sprijinul organizației elvețiene Women Hope International, să finanțeze construirea unei maternități, implicând și sătenii.

„Aproximativ cincisprezece bărbați și femei din sat s-au ocupat de proiect zi de zi”

Dahab Manoufi, directorul ONG-ului, mărturisește:

“Am început proiectul în martie 2020. Construcția maternității a durat trei luni. Din cauza pandemiei Covid-19 și a conflictelor între etnii care au avut loc în zonă, a fost deschisă abia pe 19 decembrie.

În Ciad, serviciile medicale sunt destul de slabe. În această privință, regiunea Ouaddaï nu este atât de diferită față de alte provincii din țară. Dar în districtul Katafa, indicatorii de sănătate maternă și infantilă sunt deosebit de scăzuți.

Deoarece Katafa nu avea o unitate de maternitate funcțională, în caz de complicații, femeile erau nevoite să meargă la spitalul din Abéché, capitala situată la aproape 100 km distanță, unde există toate facilitățile. Satele de aici sunt foarte departe unul de celălalt. Putea fi prea târziu în unele cazuri și era dificil pentru oameni.

Prin urmare, am purtat un dialog cu locuitorii satului pentru a evalua nevoile lor. Și chiar ei au hotărât să muncească cot la cot pentru a construi maternitatea proprie. Aproximativ cinsprezece femei și bărbați s-au ocupat zi de zi pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit.

Maternitatea este compusă din patru căsuțe care permit deplasarea din sala de travaliu în sala de nașteri și în cele din urmă, în camera de odihnă. Cea de-a patra casuță este folosită ca sală de consultații. Astfel, femeile vor avea parte de o naștere în siguranță. De asemenea, noi am livrat echipamentul minim necesar: o masă pentru naștere, o masă pentru consultație, o trusă pentru naștere care conține diverse instrumente folositoare moașei și un panou solar.”

O tehnică din Statele Unite

Pentru a reduce costul finanțării, căsuțele au fost construite în formă de cupolă cu saci de iută umpluți cu nisip fin și pietriș de către săteni, materiale găsite pe loc. Tehnica este inspirată din modelul de arhitectură ecologică numit „Super Adobe” și dezvoltată de CalEarth Institute, cu sediul în California. Modelul „Super Adobe” este mai rezistent la foc și oferă o izolare termică și acustică mai bună. Potrivit lui Dahab Manoufi, datorită acestui model, proiectul a costat doar o treime din finanțarea obișnuită a unei maternități din Ciad: în jur de 17 milioane de franci CFA (aproximativ 27.000 de euro), 10% din costuri fiind suportate de către locuitori.

Abdeldjelil Tahir, șeful cantonului Marfa, de care depinde Katafa, se bucură și el:

“Este o binecuvântare, de mult timp solicităm construirea unei maternități. În departamentul Ouara de care depindem, femeile au în mod regulat probleme ginecologice sau de obstetrică, cum ar fi fistulele, de exemplu.

Avem aproape șapte centre de sănătate în canton. Însă este singura maternitate de care dispunem pentru mai mult de 42.000 de locuitori. La două săptămâni după inaugurare, aproape 300 de femei au venit la consultare. Ne-am dori încă două sau trei maternități de acest tip.”

ONG Base și partenerul său elvețian Women’s Hope International speră să mai facă încă alte șase maternități în satele din regiune.

 

Traducere de Diana Avram după reportajul realizat de France24

Sursa: RFI