Abonare la google news

M-am vaccinat anti-Covid în UK și am rămas impresionat de modul de organizare a vaccinării. O experiență personală descrisă în detaliu

Mi-a venit rândul să mă vaccinez și am aflat de acest lucru printr-un mesaj text primit de la medicul de familie la care sunt înregistrat.

La data și ora indicată în text m-am prezentat la adresa centrului de vaccinare din nordul Londrei, special amenajat în aer liber, într-un cort încălzit.

La intrare, fiecare persoană era întâmpinată de doi voluntari, unul care le înmâna o foaie de hârtie pe care erau tipărite explicațiile despre procesul de vaccinare și o altă persoană care distribuia gel dezinfectant pentru mâini.

Apoi am intrat în cort unde la un birou stătea o persoană cu un laptop care m-a identificat după nume și mi-a dat un cartonaș cu sigla Serviciului Național de Sănătate (NHS) pe care a lipit o etichetă cu numele meu și data vaccinării.

După aceea un alt voluntar mi-a indicat un scaun de așteptare separat de celelalte scaune printr-o perdea de plastic, unde am așteptat doar două sau trei minute după care am fost invitat în partea din spate a cortului unde am luat loc pe un scaun în fața unei alte persoane cu un laptop, care mi-a pus întrebări legate de sănătate, cum ar fi dacă am avut simptome de tip Covid, dacă am alergii, dacă am făcut alte vaccinuri ca de pildă cel anti-gripal sau dacă sunt pe tratament cu anti-coagulant.

Citeste si:  Primul "tweet" al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a fost vândut cu 2,9 milioane de dolari ca NFT

Apoi, o altă persoană cu echipament de protecție – mască și șorț – mi-a făcut vaccinul, AstraZeneca în acea zi la acel centru, după care am primit același cartonaș pe care a fost adăugat tipul vaccinului, data primirii primei doze, sub care este un loc pentru completarea datelor pentru a doua doză, atunci când voi fi rechemat.

În jurul meu erau persoane de vârsta mea, pentru că vaccinarea se face strict în ordinea descrescătoare a vârstei sau dacă persoanele sunt mai tinere dar cu comorbidități.

Am plecat după nu mai mult de 10 minute de la sosirea la centrul de vaccinare, impresionat de organizarea impecabilă, înlesnită de ajutorul voluntarilor care s-au alăturat medicilor și persoanelor care administrează vaccinul.

UK – lider european la vaccinare

În Regatul Unit sunt peste 1700 de centre vaccinare unde până pe 4 martie 2021 au fost vaccinate cu prima doză peste 21 de milioane de persoane, aproape o treime din totalul populației UK, în timp ce aproape un milion de persoane au primit a doua doză. UK este pe locul trei în lume, după Israel și Emiratele Arabe Unite, și pe primul loc în Europa la rata vaccinării anti-Covid.

Citeste si:  România, împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Mondială. Unde vor ajunge banii

Guvernul își propune să ofere vaccinul anti-Covid – care nu este obligatoriu – tuturor adulților din UK până la sfârșitul lui iunie, dacă aprovizionarea cu doze de vaccin va continua în ritmul actual. Deocamdată sunt utilizate vaccinurile Pfizer/BionTech și AstraZeneca, dar în curând va fi folosit și vaccinul Moderna, al treilea omologat în UK.

Un studiu efectuat luna trecută în Scoția pe un eșantion de peste un milion de vaccinați arată că la cei inoculați cu vaccinul Pfizer riscul de spitalizare cu Covid a fost redus cu 85% iar la cei inoculați la prima doză cu AstraZeneca acest risc s-a redus cu 94%.

Între timp, numărul infectărilor zilnice cu Coronavirus a scăzut la 5 – 6 mii față de peste 60 de mii la începutul lui ianuarie, numărul mediu zilnic al deceselor Covid la 28 de zile de la test pozitiv a scăzut de la 1200 la circa 200, iar numărul persoanelor internate în spital cu Covis a scăzut de la 40 de mii la circa 12 mii.

Citeste si:  S-a depășit pragul de un miliard de doze de vaccin anti-COVID administrate la nivel mondial. Țările în care se vaccinează mai mult

Desigur că în această reducere un rol esențial l-a jucat carantina introdusă înainte de Crăciun de toate cele patru națiuni ale UK: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, dar indiciile sunt că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt importante, mai ales în reducerea presiunii asupra NHS prin scăderea numărului spitalizărilor.

Vaccinurile sunt administrate gratuit, dar la un cost de circa 2 lire/doză pentru AstraZeneca și 15 lire/doză pentru Pfizer, nota de plată pentru guvern și de fapt pentru contribuabilul britanic se ridică la peste 10 miliarde de lire sterline, în contextul unui deficit bugetar care a atins 15% din Produsul Intern Brut (PIB) și a unei datorii publice care a depășit 100% din PIB – nivel record pe timp de pace.

Mai trebuie spus că UK este nu doar campion la vaccinare în Europa ci și la numărul deceselor cauzate de Covid – peste 123 de mii, una dintre cele mai ridicate rate din lume. Dar campania de vaccinare pare să fie foarte bine organizată și primele roade încep să se facă văzute.


Citeste articolul pe G4Media