sâmbătă 20 noiembrie 4:03 AM

Abonare la google news

Lukaşenko recunoaște că se răzbună pe Europa: ‘Trupele noastre ştiu că imigranţii merg în Germania. Poate că cineva i-a ajutat’

Preşedintele Aleksandr Lukeşenko a admis vineri, într-un interviu acordat BBC, că este posibil ca autorităţile din Belarus să fi ajutat imigranţi din Orientul Mijlociu să ajungă în spaţiul Uniunii Europene, dar a negat existenţa unui plan prin care extracomunitarii au fost aduşi deliberat, relatează Mediafax.


Liderul autoritarist de la Minsk a declarat că este „absolut posibil” să fi existat situaţii în care autorităţile belaruse au ajutat imigranţii să ajungă în Polonia. „Cred că acest lucru este absolut posibil. Noi suntem slavi, avem inimă. Trupele noastre ştiu că imigranţii merg în Germania. Poate că cineva i-a ajutat. Nici măcar nu voi verifica acest lucru”, a afirmat Aleksandr Lukeşanko într-un interviu acordat postului britanic BBC.

Preşedintele Belarusului a negat că imigranţii au fost chemaţi să tranziteze ţara sa cu scopul declanşării unei crize. „Eu am spus că nu intenţionez să deţin imigranţi la frontieră, să îi ţinem acolo, iar dacă vor continua să vină, eu tot nu voi încerca să îi opresc, pentru că nu merg în ţara mea, merg în ţările dumneavoastră. Asta vreau să spun. Dar nu i-am invitat eu aici. Şi, să fim cinstiţi, eu nu vreau ca imigranţii să treacă prin Belarus”, a subliniat Aleksandr Lukaşenko.


Mii de imigranţi extracomunitari aşteaptă de câteva săptămâni la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Cel puţin zece imigranţi au murit în cursul tentativelor de a ajunge ilegal în Polonia.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor „hibride” în conflictul cu Uniunea Europeană.

Vezi și: Europa de Est e în pragul unui război: Kievul este pregătit să deschidă focul dacă migranții intră în Ucraina din Belarus

Consiliul Uniunii Europene a decis extinderea scopului sancţiunilor impuse regimului din Belarus, acuzat că facilitează în scopuri politice tranzitul imigranţilor spre spaţiul comunitar. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit, luni, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza imigranţilor şi despre problemele privind gazele, în timp ce cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat de două ori în ultimele zile pe Aleksandr Lukaşenko.

Liderul de la Minsk ar fi propus un plan care prevede ca Uniunea Europeană să preia 2.000 de imigranţi din Belarus, iar alţi aproximativ 5.000 ar urma să fie repatriaţi de autorităţile belaruse. UE nu a confirmat deocamdată acest plan.

Stiripesurse.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !