17 martie 6:13 PM

Abonare la google news

Ludovic Orban: Coaliţia de guvernare are toleranţă zero faţă de corupţie

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat miercuri că România se află pe drumul cel bun în ceea ce privește statul de drept, iar coaliția aflată la Guvernare are o poziție clară de toleranță zero față de corupție.

Declarația liderului Camerei Deputaților a fost făcută în cadrul unei videoconferințe cu vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, informează Agerpres.

„Suntem bucuroşi că avem această oportunitate de a avea acest dialog interinstituţional între Comisia Europeană şi Parlamentul României privitor la mecanismul care priveşte evoluţia statului de drept în ţările UE. Vreau să vă asigur că România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, faţă de domnia legii, faţă de independenţa justiţiei şi este pe un drum corect, înscrisă încă din mai 2019, când cetăţenii români au votat masiv, cu o majoritate de peste 65%, referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Orban.

Orban: A fost dificil să facem pași fermi în 2020

Șeful Camerei Deputaților a mai spus că în noiembrie 2019 a avut loc o schimbare de Guvern și, implicit, o schimbare de atitudine față de problemele din sistemul de justiție.

Cu toate acestea, el spune că a fost dificil pentru Guvern să facă pași fermi anul trecut, atât din cauza pandemiei de COVID-19, cât și din cauza Parlamentului.

„În cursul anului 2020 a fost foarte dificil să facem paşi foarte fermi înainte, pe de o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte din cauza unei structuri a Parlamentului care nu a permis, mai ales fiind şi un an cu două alegeri, o dezbatere serioasă la nivelul Parlamentului pentru a face paşii pe care suntem hotărâţi să îi parcurgem”, a adăugat Ludovic Orban.

El a adăugat că după alegerile de anul trecut s-a format o coaliţie care are în programul de guvernare obiective extrem de importante în domeniul statului de drept.

„Există posibilitatea reală de a îmbunătăţi, de a face îmbunătăţirile necesare în ceea ce priveşte statul de drept. Deja Guvernul a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale şi se află în dezbaterea Parlamentului. Parlamentul va dezbate şi adopta proiectul de lege într-un orizont de timp relativ scurt – două-trei săptămâni”, a spus el.

Ludovic Orban: Actuala coaliție are toleranță zero față de corupție

Liderul deputaților a mai adăugat că actuala coaliție dorește să asigure îmbunătățirea legislației și a cadrului general de organizare și funcționare a sistemului de justiție.

El mai spune că Guvernul are o „toleranță zero” față de corupție.

„Suntem extrem de preocupaţi de a asigura, prin dezbatere publică, parlamentară, o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului sistem de justiţie. De asemenea, pot să garantez că Guvernul format de coaliţia de guvernare are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie şi de susţinere a întregului dispozitiv de luptă împotriva corupţiei. Vă garantăm că România, care a susţinut public şi politic instituirea acestui mecanism privind statul de drept chiar şi atunci când erau voci care nu au agreat acest mecanism, mai ales cu utilizarea fondurilor europene, suntem extrem de dedicaţi susţinerii acestui mecanism ca un instrument de garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu numai a cetăţenilor români, ci ale tuturor cetăţenilor ţărilor UE”, a adăugat Orban.

Agerpres notează că la videoconferința cu Vera Jourova a participat și președintele Senatului, Anca Dragu, dar și alți reprezentanți ai Parlamentului României.

Citeste articolul pe Gandul