Abonare la google news

Lucian Bode, audiat la Curtea de Apel București ca martor în dosarul Elena Udrea

UPDATE: Lucian Bode a precizat, la ieșire, că a dat o declarație în calitate de martor pentru că în 2012 avea calitățile de membru în Biroul Politic Național al PDL și a fost pentru o scurtă perioadă ministrul al Economiei.

„În 2017 am avut această calitate de martor, am dat atunci o declarație la DNA. Mi-am menținut această declarație în fața instanței”, a precizat Bode.

Acesta a explicat că în acea perioadă FMI a încheiat cu Guvernul României un acord, iar printre obligațiile asumate de România era și cea de renegociere, reziliere a contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice. Bode a spus că a preluat mandatul de ministru când era în derulare procesul, iar atunci când Guvernul MRU, din cărea făcea parte, a fost demis prin moțiune de cenzură, misiunea FMI era în derulare.

Știrea inițială: Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, este prezent luni la Curtea de Apel ca martor în dosarul ”Hidroelectrica” care îi privește pe Elena Udrea și Dan Andronic, potrivit informațiilor G4Media.ro. Lucian Bode era ministrul Economiei în 2012, când au avut loc unele dintre faptele din dosar.

Citeste si:  Ministrul Transporturilor: Trei pacienți au ajuns la Spitalul Clinic Nr. 1 Căi Ferate Witting din București, spital suport COVID-19

Procesul a început pe fond după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis în 2020 că probele au fost administrate legal.

În acest caz, Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că, în 2011, ar fi primit de la ”băiatul deștept” din Energie, Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu (patronul Cancan și al Gândul.ro), o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu. Acesta din urmă gajase împrumutul de la Buzăianu cu acțiunile la revista Capital și ziarul Evenimentul Zilei. Așa ar fi ajuns Elena Udrea patroana reală a EVZ, potrivit DNA.

Citeste si:  Rusia spune că „nu trebuie să fie nimeni alarmat” de trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina

Ce susțin procurorii DNA într-un comunicat de presă:

”Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Andronic a declarat mincinos:

– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

Citeste si:  Varianta britanică de SARS-Cov-2, depistată la București? „În zilele următoare vor fi analizate probele”

– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”.

Potrivit DNA, în schimbul banilor, Buzăianu ar fi vrut ca Udrea să își exercite ”influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.” (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)


Citeste articolul pe G4Media

 9 total views