Abonare la google news

Locul din România care şi-a mărit teritoriul cu 48 de hectare: „De 13 ani ne luptăm pentru acest lucru”

Locul din România care şi-a mărit teritoriul cu 48 de hectare. Cabinetul lui Cîţu a emis în data de 5 mai o Hotărâre prin care i se restituie comunei Cumpăna anumite suprafeţe de pământ situate pe marginea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Locul din România care şi-a mărit teritoriul cu 48 de hectare: „De 13 ani ne luptăm pentru acest lucru”

Hotărârea 20 (din 5 mai 2021) prevede „transmiterea unei părţi din imobilul Terenuri aferente canalului Dunăre-Marea Neagră, inclusive zonele de siguranţă aflat în domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile” S.A. Constanţa în domeniul public al comunei Cumpăna, jud. Constanţa precum şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.”

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat că administraţia locală a încercat de multă vreme să recapete aceste terenuri preluate de stat încă din perioada construcţiei canalului. „De 13 ani ne luptăm pentru acest lucru. Am primit ce este al nostru”, spune primarul.

De asemenea, Mariana Gâju explică faptul că pe aceste terenuri se vor realiza cu fonduri europene lucrări de amenajare deoarece ele sunt pline de movile de pământ excavat de la construirea canalului şi malurilor. După ce terenul va fi amenajat, primăria intenţionează să realizeze aici un parc industrial, o zonă de prestări servicii, fabrici, producţie care să aducă plus valoarea comunei.

Conform administraţiei locale, Cumpăna ar mai avea de primit înapoi aproximativ 187 de hectare de teren care se află acum la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile – Ministerul Transporturilor. Este vorba tot de terenuri situate în apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Cumpăna este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Cumpăna (reședința) și Straja. este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Cumpăna (reședința) și Straja.

Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru Centrul Comunitar Sfânta Maria: grădinița cu program normal și prelungit, Școala de Balet, Muzeul Satului, Telecentru și un Centru de Formare și Perfecționare Profesională.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Cumpăna se ridică la 12.333 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 9.871 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (86,6%). Principalele minorități sunt cele de turci (4,11%), romi (1,76%) și tătari (1,41%). Pentru 5,94% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,67%), dar există și minorități de musulmani (7,37%) și penticostali (1,94%). Pentru 5,98% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Citeşte şi: Moment istoric, Transgaz şi Gazprom au rupt contractul de transport prin gazoductul T3, pe teritoriul României. Înţelegerea era valabilă din 1987
 

Citeste articolul pe RomaniaTV