vineri 12 august 9:57 AM

Abonare la google news

LIVE UPDATE. 170 de zile de invazie în Ucraina. Invazia „începe să eșueze” și forțele rusești suferă pierderi uriașe, susține Marea Britanie


  • În cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării, Ben Wallace afirmă că este puțin probabil ca Rusia să reușească vreodată să ocupe Ucraina.
  • Secretarul britanic al apărării a declarat că acum este puțin probabil ca Vladimir Putin să reușească să ocupe Ucraina.
  • Danemarca s-a alăturat Marii Britanii pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei în cadrul unei conferințe organizate joi la Copenhaga, co-organizată de Wallace.

UPDATE ORA 10:00

Estonia a anunțat joi că începând de săptămâna viitoare, îi va împiedica pe majoritatea rușilor să intre în țară cu vize eliberate de autoritățile estoniene, tăind astfel o rută populară de intrare în zona Schengen, care nu necesită pașapoarte.


Deși se aplică excepții, ministerul de externe al Estoniei, membră a Uniunii Europene, a declarat că va înceta, de asemenea, să mai elibereze vize pentru ruși pentru muncă, studii și afaceri în țară.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a afirmat într-o declarație:

Am observat o creștere enormă a numărului de cetățeni ruși care intră sau trec prin Estonia. Posibilitatea pe care o au aceștia de a vizita în masă Estonia sau alte părți ale Europei prin Estonia nu este în conformitate cu principiile sancțiunilor pe care le-am impus”, a declarat acesta, adăugând că ordinul intră în vigoare de la 18 august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Occidentului să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, în timp ce Comisia Europeană a pus la îndoială fezabilitatea unei interdicții.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat deja să mai elibereze vize pentru majoritatea rușilor, în timp ce Finlanda și Estonia au cerut recent ca UE să facă acest lucru în comun.

UPDATE ORA 09:00

Zelenski îi avertizează pe oficiali să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt sincer iresponsabile”.

În urma unor explozii majore care au distrus marți o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele New York Times și Washington Post au citat oficiali neidentificați care au afirmat că forțele ucrainene sunt responsabile. Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor.

Zelenski a declarat într-un discurs de seară:

Războiul nu este cu siguranță momentul pentru vanitate și declarații zgomotoase. Cu cât veți divulga mai puține detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare.

Dacă vreți să generați titluri zgomotoase, asta este un lucru – este sincer iresponsabil. Dacă doriți victoria Ucrainei, este altceva, și ar trebui să fiți conștienți de responsabilitatea pe care o aveți pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneți despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru”.

Zelenski și-a adresat comentariile oficialilor de stat, locali și militari, precum și altor persoane despre care a spus că comentează evenimentele de pe front.

UPDATE ORA 08:00

Controlul nuclear al ONU avertizează asupra unormomente grave” la centrala din Zaporizhzhia

Autoritatea de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a cerut oficialilor să viziteze cât mai curând posibil centrala electrică ucraineană din Zaporizhzhia, în contextul în care au fost reluate bombardamentele în zonă și au fost lansate avertismente privind consecințele catastrofale” ale continuării luptelor în apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa.

Acesta este un moment serios, un moment grav, iar AIEA – Agenția Internațională pentru Energie Atomică trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea la Zaporizhzhia cât mai curând posibil”, a declarat joi seară șeful agenției, Rafael Grossi, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Compania ucraineană de stat care operează centrala, Energoatom, a declarat că zona a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive.

Cinci lovituri au fost înregistrate în apropierea biroului conducerii centralei – chiar lângă locul de sudură și instalația de depozitare a surselor de radiații”, a declarat Enerhoatom într-o postare pe canalul său oficial Telegram. Iarba a luat foc pe o suprafață mică, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit”.

UPDATE ORA 07:00

Cel puțin două explozii au distrus cel puțin șapte avioane rusești la o bază aeriană din Crimeea anexată de Rusia, arată o nouă imagine din satelit de la Planet Labs.

Cauza exploziei este încă necunoscută. Ministerul ucrainean al Apărării spune că nu a putut determina cauza, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că exploziile au fost provocate de muniție de aviație detonată, dar nu a dezvăluit cum a fost detonată.

O imagine din satelit din 9 august arată mai multe avioane de vânătoare așezate în interiorul unor golfuri de terasament de pământ în baza aeriană Saki. Imaginea din satelit din 10 august, după explozie, arată rămășițele carbonizate a cel puțin șapte avioane în bermele de pământ.

Soarta aeronavelor care se află pe linia de zbor nu este clară din imaginea din satelit. Alte aeronave aflate pe linia de zbor și pe pistă par nevătămate.

În această zonă a bazei se văd cel puțin patru cratere. În zona din jurul bermelor de pământ și a liniei de zbor, există o urmă de arsură vizibilă și vegetație marcată.

Cantitatea de avioane distruse marți ar putea sfârși prin a deveni una dintre cele mai distructive zile pentru aeronavele Forțelor Aeriene Ruse de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, inclusiv din epoca sovietică. Puținele date disponibile privind pierderile de avioane militare din epoca sovietică și din epoca modernă a Rusiei nu indică pierderi atât de substanțiale dintr-un singur incident, într-o singură zi.

Explozia a ucis cel puțin o persoană și a rănit cel puțin nouă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Crimeea.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și consideră Crimeea ca făcând parte din teritoriul său. Kievul și aliații săi nu recunosc această anexare și consideră peninsula drept teritoriu ucrainean sub ocupație rusă.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski îi critică pe oficialii care comentează tacticile militare ale Ucrainei

Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt ,,sincer iresponsabile„.

,,În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare„, a declarat Zelenski într-un discurs de seară.

,,Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru„.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit The Guardian, Ben Wallace a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a ,,eșuat” și că ,,începe să eșueze„, în timp ce a promis mai mult sprijin financiar și militar pentru apărarea națiunii est-europene.

Danemarca s-a alăturat Marii Britanii pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei în cadrul unei conferințe organizate joi la Copenhaga, co-organizată de Wallace. Secretarul apărării a declarat că este important să se înțeleagă faptul că luptele și pierderile de vieți omenești au loc în continuare, dar a adăugat că Rusia ,,începe să eșueze în multe domenii„.

El a spus: ,,Au eșuat până acum și este puțin probabil să reușească vreodată să ocupe Ucraina.

Invazia lor a șovăit și a fost în mod constant modificată în măsura în care se concentrează cu adevărat doar în părți din sud și din est, foarte, foarte departe de așa-zisa lor operațiune specială de trei zile.

Trei zile sunt acum peste 150 de zile și aproape șase luni, cu pierderi uriașe și semnificative atât de echipamente, cât și, într-adevăr, de personal rusesc”.

El a adăugat: ,,Putin va fi pariat că în august, după câteva luni, ne vom fi plictisit cu toții de conflict, iar comunitatea internațională va pleca în direcții diferite. Ei bine, astăzi este dovada contrariului.

Am ieșit din această întâlnire cu mai multe promisiuni de finanțare, mai multe promisiuni de instruire și mai multe promisiuni de ajutor militar, toate acestea fiind menite să ajute Ucraina să câștige, să ajute Ucraina să își apere suveranitatea și, într-adevăr, să se asigure că ambițiile președintelui Putin eșuează în Ucraina, așa cum ar trebui” , a spus secretarul britanic al apărării.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro