6 februarie 10:18 AM

Abonare la google news

Leonidas, omul care a brevetat foarfeca în fotbal

Foarfeca în fotbal reprezintă unul dintre elementele supreme ale spectacolului, iar autorul său capătă imediat statutul de erou-cult pentru că execuția ei reprezintă esența frumuseții în sportul-rege. Legenda spune că celebrul truc a fost utilizat des în America de Sud, mai ales în Uruguay și Chile, dar cel responsabil de popularizarea sa a fost brazilianul Leonidas da Silva.

Pentru flexibilitatea sa, suporterii spuneau că este din cauciuc. Astfel, Leonidas este considerat unul dintre primii fotbalişti care au brevetat celebra foarfecă. Prima oară când a folosit această execuție spectaculoasă a fost pe 24 aprilie 1932, când juca la Bonsucesso într-o partidă cu Carioca. Cea mai faimoasă foarfecă a realizat-o, însă, pe 13 noiembrie 1948, într-un succes răsunător al lui Sao Paolo, 8-0 cu Juventus. Execuția a fost imortalizată şi într-o fotografie, considerată cea mai faimoasă a lui Leonidas. El a recurs la foarfecă şi la Cupa Mondială din Franța din 1938, spre deliciul spectatorilor, dar şi spre uluiala arbitrului care a fost atât de şocat încât nu ştia dacă procedeul folosit este şi regulamentar!

Se povesteşte că la Buenos Aires în meciul pe care Flamengo l-a jucat cu Independiente, s-a întâmplat ceva cu adevărat incredibil. Când Leonidas a marcat un gol din foarfecă de la marginea careului, primul care s-a repezit să-l felicite, entuziasmat, a fost chiar portarul argentinienilor. Exemplul său a fost urmat apoi de alţi fotbalişti ai lui Independiente, iar spectatorii, uimiţi de truc, au intrat pe teren pentru a-l copleşi pe magicianul brazilian cu îmbrăţişări

P.S. Povestea completă a lui Leonidas da Silva poate fi citită în cartea „100 de fotbaliști legendari”.

Sursa: Cancan