Abonare la google news

Kosovo și Spania în pragul unui conflict diplomatic

“Vom juca numai în conformitate cu criteriile și reglementările stricte ale UEFA, cu imnul și cu drapelul național, în caz contrar, meciul nu va avea loc“, se arată într-o declarație a federației kosovare.

Kosovo și Spania fac parte din Grupa B a preliminariilor pentru CM, alături de Suedia, Grecia și Georgia.

Potrivit federației sale de fotbal, “Kosovo este un stat național, recunoscut de majoritatea țărilor democratice dezvoltate de pe glob“ și, începând din mai 2016, este membru cu drepturi egale alături de alte țări în cadrul UEFA și FIFA.

Citeste si:  Vladimir Putin: "Un astfel de conflict mondial ar însemna sfârșitul civilizației"

Calificarea Kosovo drept “teritoriu” este “inacceptabilă”, susține federația, care susține că asemenea acțiuni “afectează relațiile dntre federațiile și țările noastre“.

“Dacă ei nu reacționează, vom fi obligați să ne reclamăm acest drept în fața UEFA, căreia îi vom cere să ne apere instituția, având în vedere că suntem membri UEFA cu drepturi egale, la fel ca și celelalte 54 de federații, iar Spania este obligată să ne trateze ca atare”, precizează declarația.

Citeste si:  Vladimir Putin: Un conflict mondial în prezent ar însemna și sfârșitul civilizației

Cu doi ani în urmă, refuzul Spaniei de a respecta drapelul și imnul național din Kosovo a silit UEFA să mute meciurile din cadrul Campionatelor Europene de Fotbal pentru fotbaliști sub 17 ani.

Spania, Grecia și Georgia nu au recunoscut independența Kosovo față de Serbia, proclamată în 2008.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, la zece ani după sângerosul război dintre anii 1998 -1999 purtat între etnicii rebeli separatiști albanezi și forțele sârbe și încheiat în urma unui bombardament al NATO care a durat 78 de zile și care a alungat trupele sârbe, acolo mobilizându-se ulterior forțe de menținere a păcii.

Citeste si:  Neymar şi-a ironizat un adversar după ce a câştigat Supercupa Franţei. Cei doi au avut un conflict în trecut

Majoritatea statelor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar nu și câteva țări membre ale Uniunii Europene precum Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania. Serbia și aliații săi, Rusia și China, nu i-au recunoscut nici ele independența.

Citeste articolul pe RFI

 39 total views