2 iunie 8:06 PM

Abonare la google news

Klaus Iohannis: Uniunea Europeană „este bine echipată să facă față provocărilor legate de statul de drept”

Președintele Klaus Iohannis spune că Uniunea Europeană „este bine echipată să facă față provocărilor legate de statul de drept”. Șeful statului a făcut declarația, miercuri, la dezbaterea „Să vorbim despre viitorul Europei” la care a participat online.

„Democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii noastre, cu un impact direct şi foarte semnificativ asupra instituţiilor noastre şi asupra vieţii cetăţenilor europeni.

Aceste valori sunt împărtăşite de toate statele membre, reprezentând ţesătura societăţilor noastre şi de asemenea principiile fundamentale proiectate de Uniune în afara graniţelor sale. De asemenea, necesită muncă continuă şi vigilenţă”, a arătat el.

Iohannis a vorbit de mecanismele de care dispune UE în ceea ce priveşte statul de drept: procedurile de infringement, recomandările de ţară, procedurile legate de Articolul 7 şi recenta condiţionare a bugetului, creată pentru a proteja fondurile europene de încălcările statului de drept.

„Nu în ultimul rând, acestora li se alătură mecanismul statului de drept, lansat anul trecut. În baza acestei «truse», care aduce dimensiunea europeană la instrumentele pe care le avem şi le folosim la nivel intern, aş spune că Uniunea este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept şi ţine de noi toţi să folosim instrumentele ce ne sunt puse la dispoziţie”, a punctat preşedintele României, citat de Agerpres.

Dezbaterea, la care au mai participat preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, a fost organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.


Citeste articolul pe Digi24