7 septembrie 2:24 PM

Abonare la google news

Klaus Iohannis susține o conferință de presă! Iată mesajul președintelui României

În aceste momente, preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă. Acesta vorbește despre eforturile diplomației române în fața noilor provocări cu care se confruntă România dar și întreaga Românie:

Apreciez în mod deosebit pentru că v-ați implicat cu rezultate deosebite în aceste momente. Nouă strategie adoptată ia în considerare noi probleme cum ar fi cea a pandemiei. Pe acest fond, apreciez faptul că la nivel de diplomaţie se fac lucruri bune. Diplomaţia joacă un rol de prim rang la eforturile naţionale şi europene de a răspunde noilor provocări. Trebuie să participăm concret şi solid în UE și NATO și să avem acelaşi mod de apărare. De aceea, diplomaţia română trebuie să rămână angajată în proiectele de reflexie NATO și UE.

Diplomaţia română are un rol de jucat. Trebuie să continuați să fiţi interfanta noastră. Doamnelor şi domnilor, dacă ne raportăm la unul dintre reperele principale ale politicii externe, apartenenţa la UE, trebuie să apreciem că ne aflăm într-un proces de preocupare despre cum contruim Europa de mâine. Avem schimbări climatice şi digitalizarea. Sunt evoluţii fără precedent şi există necesitatea unor regândiri prin filtrul noii realităţi. Asistăm la un moment de cotitură pentru perspectivele UE. De aceea este potrivit și necesar că România să contribuie mai mult la acest proces. Pe acest fundal are şi loc dezbaterea pe viitorul Uniunii Europene. Trebuie să creștem capacitatea de reacție în fața unor provocări similare sau de alt tip. România s-a implicat activ la nivel european. Am fost primul stat care a găzduit rezerva strategică a Uniunii Europene.

România și-a ajutat partenerii, din UE, din Balcani. Cu echipamente medicale, medici şi donație de vaccinuri. Numai prin unitate şi solidaritate pot fi depăşite situaţiile de criză. De asemenea, UE, a dovedit că are capacitatea de a adopta un plan economic de redresare. UE a dovedit că poate implementa un sistem comun de achiziţii pentru a se asigura că toţi cetăţenii au acces. Trebuie să ne pregătim mai bine pentru viitor. Să oerfectionăm mecanisemele de ajutor pentru viitor. Avem nevoie de o uniune a sănătăţii. Digitalizarea este una dintre tendinţele transformatoare accelerate pe fondul pandemiei.

Rolul fiecărei țări este esenţial. Pe toate marile dosare europene, diplomaţia română trebuie să îşi crească capacitatea de a găsi iniţiative. Vă încurajez să veniţi cu iniţiative pe care le putem aplica. Continuaţi demersurile de a urmări interesele noastre la nivel european. România a continuat angajamentul profund pentru consolidarea relaţiei trans-atlantice. Acesta este esenţial pentru existenţa rezilienței. La nivel bilateral, relaţia dintre România și SUA are un parteneriat solid. Anul acesta marcăm câteva Se împlinesc 10 ani de la declararea parteneriatului strategic, aniversăm 10 ani de când s-a semnat acordul de semnare a acordului de găzduire a rachetelor balistice ale SUA.

Citeste articolul pe BZI