Abonare la google news

Klaus Iohannis și Florin Cîțu, la ceremonia de Ziua Marinei din portul militar Constanța

Statul Major al Forțelor Navale organizează o ceremonie în portul militar Constanța dedicată Zilei Marinei Române la care vor participa președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

Astfel, potrivit organizatorilor, duminică, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Transporturilor și Administrației și Internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Apoi, navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Constanța.

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Citeste articolul pe Gandul