18 mai 12:08 AM

Abonare la google news

Klaus Iohannis: Planeta noastră are resurse finite. Astronomia ne dă speranţa unui viitor de descoperiri

„Domnule Prunariu, sunteţi un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spaţiu. La mulţi ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric! Este admirabilă perseverenţa de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării şi explorării spaţiului, cât şi misiunii de a-i ajuta pe tineri şi societatea în ansamblu să conştientizeze importanţa acestui domeniu. În acest sens, contribuţiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaţionali sunt de o însemnătate deosebită”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, adresându-se lui Dumitru Prunariu, prezent la evenimentul găzduit de Palatul Cotroceni.

 

„Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi ştiinţe ale umanităţii, dar este şi unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii şi cercetării. Planeta noastră are resurse finite şi suntem mereu într-o cursă cu noi înşine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranţa unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoaşterea universului şi, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene şi internaţionale privind explorarea paşnică a spaţiului”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

 

Şeful statului a mărturisit că astronomia este un domeniu care l-a pasionat întotdeauna şi despre care se informează permanent. 

 

„Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică, prezenţi astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei ştiinţe în România. În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveţi şi în continuare”, le-a transmis şeful statului elevilor prezenţi la Cotroceni.

El l-a nominalizat pe tânărul Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile. Şeful statului consideră că performanţele acestui tânîr sunt „remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune şi performanţa în cercetare”. 

„Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi şi dăruire în sprijinul alfabetizării ştiinţifice”, a arătat Klaus Iohannis. Preşedintele menţionat în context pe scriitorul Alexandru Mironov şi echipa revistei „Ştiinţă şi Tehnică” pentru că „au rămas consecvenţi în acest demers”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul