Abonare la google news

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Anul acesta vom face un recensământ și apoi vom vedea ce măsuri luăm

Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit miercuri despre populația de urși din România și a adăugat că anul acesta va fi făcut un recensământ al acestor animale.

El a mai spus că în funcție de rezultatele acestui recensământ se vor lua măsurile care se impun, fără a specifica, însă, care ar fi soluția.

Kelemen pledează, totuși, pentru un echilibru în ceea ce privește gestionarea populației de urși din țara noastră.

„Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.

Kelemen Hunor: Trebuie să vedem cât de mare este numărul urșilor din România

Vicepremierul spune că este important ca autoritățile să știe numărul urșilor din România, pentru că în prezent astfel de date nu sunt disponibile.

El a atrage atenția că, cel mai probabil, populația de urși a crescut mai mult decât ar fi trebuit, din diverse cauze, iar aceste animale au ajuns să fie depistate și în zone unde prezența lor nu a mai fost semnalată până acum.

„În primul rând trebuie să vedem cât de mare este populația de urși. În acest moment nimeni nu știe. Sunt evaluări diferite. Ministerul Mediului va face un «recensământ» al populației de urși și vom vedea dacă sunt 6.000, 6.500, 7.000, 7.300, fiindcă oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal. Este pe vârful piramidei, în afară de om nu are niciun dușman și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015, sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot.

Deci, în acest moment, în primul rând trebuie să vedem exact care este populația de urși, după aceea care este habitatul, ce poate susține România, și se pot găsi soluții, hai să spunem așa, corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punct de vedere al locuitorilor în zonele unde trăiesc și urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu. Au apărut urșii deja în Cluj, în Sălaj, unde oamenii nu au văzut de 100 de ani urși decât la grădina zoologică. Acum sunt urși. Acest lucru înseamnă că s-au înmulțit și ocupă și habitate unde nu au trăit până acum”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni

În contextul unei petiții semnate de președinții de Consilii Județene din patru județe și trimisă către Parlamentul European, Kelemen Hunor susține că problema urșilor nu este neapărat o temă a UDMR, ci una de interes general.

Citeste si:  "Spartacus" din Rahova a fost condamnat în dosarul violențelor de Paște din aprilie 2020

Totodată, el mai spune că aceasta nu este o temă „împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”.

„Nu este o temă a UDMR. Este o temă pentru fiecare om a cărui viață îi este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeți la mine în Harghita, la Cârța, și vedeți înregistrarea în curtea școlii noaptea, că-s camere. Și veți vedea cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, tomberonul este gol, nu găsește mâncare, pleacă. Și ce face copilul dacă ursul sare gardul ziua, și nu noaptea. Deci sunt lucruri despre care trebuie să discutăm. Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”, spune liderul UDMR.

Întrebat care ar putea fi soluția pentru problema urșilor, Kelemen Hunor a spus că aceasta va fi identificată abia după ce autoritățile vor ști exact numărul acestor animale.

Citeste si:  Comerțul mondial cu alimente, perturbat de o criză de containere. Care este motivul

Citeste articolul pe Gandul

 45 total views