sâmbătă 20 noiembrie 2:50 AM

Abonare la google news

Kamala Harris a fost primul președinte femeie al SUA, pentru 85 de minute

Președintele american Joe Biden și-a transferat vineri temporar puterile prezidențiale către vicepreședinta SUA, Kamala Harris, cât timp a fost sub anestezie pentru un consult medical de rutină. Kamala Harris a deținut puterea timp de 85 de minute, până când Joe Biden și-a revenit de sub efectul anestezicului, a anunțat Casa Albă, potrivit CNN.


ACTUALIZARE Preşedintele american Joe Biden a părăsit vineri spitalul, unde a fost supus unei evaluări periodice a stării sale de sănătate.

„Evaluarea sănătăţii mele a decurs foarte bine”, le-a declarat el jurnaliștilor, în timp ce părăsea spitalul Walter Reed, în apropiere de Washington, în jurul orei locale 14.05 (21.05 ora României), potrivit Agerpres.


Preşedintele american Joe Biden şi-a reluat atribuţiile de şef de stat vineri la ora locală 11.35 (18.35 ora României), după ce s-a trezit de sub efectul anesteziei făcute în vederea colonoscopiei. El a mai rămas în spital pentru finalizarea controlului medical.

Cât timp a fost sub anestezie, el i-a transferat atribuţiile vicepreşedintei Kamala Harris, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki.

Kamala Harris a deținut puterea prezidențială timp de 85 de minute.

ACTUALIZARE Kamala Harris a depășit vineri o nouă barieră în viața politică americană: după ce a devenit prima femeie, prima femeie de culoare și prima femeie cu origini sud-asiatice care a ajuns vicepreședintele Statelor Unite, a devenit și prima femeie care a deținut, temporar, puterea prezidențială, scrie CNN.

Kamala Harris a lucrat din biroul ei aflat în aripa de vest a Casei Albe (West Wing) cât timp Joe Biden a fost sub anestezie, a anunțat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden.  

„Președintele a vorbit cu vicepreședintele și cu șeful consilierilor în jur de ora 11.35 în această dimineață. Președintele este în stare bună și și-a reluat îndatoririle. Va rămâne la spitalul Walter Reed pentru a termina controlul medical de rutină”, a scris Jen Psaki pe Twitter.

Știrea inițială

Președintele SUA Joe Biden îi va transfera temporar prerogativele prezidențiale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris. Motivul: Joe Biden se va afla sub anestezie pentru o colonoscopie de rutină, a declarat reporterilor Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, notează CNN.

„În acest timp, vicepreședintele va lucra din biroul ei din aripa de vest a Casei Albe”, a transmis Psaki într-un comunicat.

Președintele Joe Biden a sosit vineri dimineață la Centrul Medical Walter Reed pentru a fi supus unui examen medical anual de rutină, primul său examen medical de când a devenit președinte al SUA. De altfel, Joe Biden, care împlinește sâmbătă 79 de ani, este cel mai bătrân președinte american din istoria SUA aflat la primul mandat.

În Statele Unite este o rutină ca un vicepreședinte să-și asume puterile prezidențiale în timp ce președintele este supus unei proceduri medicale care necesită anestezie.

Acum două decenii, vicepreședintele SUA de la acea vreme, Dick Cheney, a făcut preluat de mai multe ori prerogativele prezidențiale, când președintele republican de la acel moment, George W. Bush, a fost supus colonoscopiilor de rutină.

Și în mandatul lui Donald Trump s-a întâmplat un transfer asemănător. La începutul acestui an, fostul secretar de presă al fostului președinte american Donald Trump, Stephanie Grisham, a dat de înțeles în spațiul public că predecesorul lui Biden a fost supus unei colonoscopii în urma unei vizite secrete, în 2019, la Walter Reed Maryland. Totuși, administrația Trump a ținut să nu facă public acest lucru pentru a evita dezvăluirea transferul temporar al puterii prezidențiale către vicepreședintelele de la acel moment, Mike Pence.

Președinții americani sunt supuși în mod regulat unor serii de teste pentru a le fi măsurată bunăstarea fizică, inclusiv teste care măsoară tensiunea arterială și nivelul colesterolului, scrie The Wall Stre Journal. 

În decembrie 2019, medicul personal al lui Joe Biden a spus că acesta din urmă, candidat la funcția de președinte al SUA la acea vreme, era apt fizic pentru a servi în funcție. Joe Biden a fost supus în acel moment unor controale medicale pentru fibrilație atrială nonvalvulară, colesterol ridicat, reflux gastroesofagian și alergii sezoniere.

Kamala Harris are 55 de ani și este prima femeie care a devenit vicepreședinte al SUA. De asemenea, este și prima persoană de culoare, cu rădăcini sud-asiatice, care ajunge în această funcție. În educația și formarea ei ca om se împletesc mai multe culturi, fiind, dincolo de inteligența nativă, un om considerat reprezentativ pentru societatea americană de astăzi.

Editor : Marco Badea


Digi24.ro


Stirile.eu