miercuri 24 noiembrie 1:48 PM

Abonare la google news

JPMorgan, cea mai bună bancă din lume în 2021. În Top 10 mondial sunt patru bănci din Europa


Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), un organism compus din organismele de reglementare financiară din G20, a publicat marţi un nou tabel al celor mai importante 30 de bănci de importanţă sistemică. Cele 30 de bănci sunt împărţite în patru grupe în funcţie de cât de sistemice, internaţionale, interconectate şi complexe sunt.


Conform celui mai recent clasament, JPMorgan este singură în primul grup al băncilor de importanţă sistemică, cele considerate „too big to fail” (-„prea importante pentru a fi lăsate să se prăbuşească”-nr.). Anul trecut, banca americană, care a fost cea mai importantă bancă sistemică încă din 2019, era în primul grup însă alături de HSBC şi Citigroup, scrie Reuters.

În acest an, în grupa a doua se regăsesc băncile BNP Paribas (Franţa), Citigroup şi HSBC (Marea Britanie). În grupa trei sunt Bank of America, Bank of China, Barclays (Marea Britanie), China Construction Bank, Deutsche Bank (Germania), Goldman Sachs, Industrial and Commercial Bank of China, Mitsubishi UFJ FG iar în ultima grupă sunt Agricultural Bank of China, Bank of New York Mellon, Credit Suisse, Groupe BPCE, Groupe Crédit Agricole, ING Bank, Mizuho FG, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Santander, Société Générale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui FG, Toronto Dominion, UBS, UniCredit şi Wells Fargo.

Citeşte şi BRD pregăteşte marea schimbare: Angajaţii nu mai revin la munca de cinci zile de la birou. Vrem să implementăm această formulă în viitor!

Faptul că o bancă este inclusă în acest clasament înseamnă că trebuie să pună deoparte capital suplimentar şi să fie supusă unei supervizări mai stricte din partea organismelor de reglementare, în ideea de a evita repetarea situaţiei din urmă cu un deceniu când mai multe bănci importante au trebuit salvate de la faliment cu banii contribuabililor.

Însă, în practică, băncile au rezerve de capital mai mari decât cel cerut de FSB. De exemplu, la finele lunii septembrie, JPMorgan avea un raport al capitalului core de 12,9%, cu mult peste nivelul minim de 11,3% impus de Rezerva Federală americană.

Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB) este compus din reprezentanţi ai unor autorităţi precum Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei şi este prezidat de Randal Quarles de la Rezerva Federală americană (Fed).

Citeşte şi Directorul Morgan Stanley a devenit cel mai bine plătit bancher de pe Wall Street, cu 33 milioane de dolari în 2020. Acum 10 ani banca declanşa marea criză şi era în pragul falimentului, fiind salvată cu banii americanului de rând

Romaniatv.net